Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Vastbinden in de zorg kan worden afgeschaft

Vastbinden van bewoners van verpleeghuizen in Nederland zou compleet afgeschaft moeten en kunnen worden.
Vastbinden in de zorg kan worden afgeschaft

Tot die conclusie komt Math Gulpers, directeur van Verpleeghuis Luckerheide in Zuid-Limburg, die promoveerde aan de Universiteit Maastricht. Hij deed een wetenschappelijke langetermijnevaluatie van de invoering van de methode ‘EXBELT’ in verpleeghuizen. Deze door UM-onderzoekers ontwikkelde methode omvat een instellingsverbod op gebruik van (Zweedse) banden in combinatie met scholing van personeel, consultatie door een gespecialiseerde verpleegkundige en gebruik van hulpmiddelen zoals infrarood waarschuwingssystemen en extra lage bedden om te voorkomen dat bewoners bijvoorbeeld uit bed vallen.

Positieve reacties

EXBELT blijkt te werken én zonder dat het aantal valincidenten van bewoners of daaruit voortkomende verwondingen toeneemt. Daarnaast blijkt de methode goed te werken in de praktijk en zijn zowel zorgmedewerkers als naasten van de bewoners positief.

Geweld aandoen

Naar schatting wordt in Nederland gemiddeld 12% van de verpleeghuisbewoners vastgebonden. EXBELT helpt verpleeghuizen veilig te stoppen met het fixeren van bewoners. Binnen de Meandergroep, waar Math Gulpers directeur is van verpleeghuis Lückerheide, verbood de Raad van Bestuur op 1 december2009 het vastbinden. Gulpers is één van de voorvechters van dit beleid. ‘We deden onze bewoners veel geweld aan door ze vast te binden. Hoe kun je iets betekenen voor mensen die je belemmert in hun vrijheid?’

Lees alles over fixeren in het Dossier Fixeren

Dementerende ouderen worden vooral gefixeerd om vallen en ernstige letsels te voorkomen. Maar het blijkt dat letsel door vallen niet verminderd wordt door fixatiebanden te gebruiken. Wél zijn er negatieve gevolgen voor de bewoners, zoals drukplekken, verlies van spierkracht en conditie, incontinentie en agressie.

Bedhekken en diepe stoelen

Uit de evaluatiestudie blijkt dat in verpleeghuizen waar EXBELT werd ingevoerd twee jaar later bijna geen bewoners meer worden vastgebonden. Ook het gebruik van andere vrijheidsbeperkende middelen, zoals hoge bedhekken en diepe stoelen, is significant verminderd. Het gebruik van kalmerende geneesmiddelen nam tegelijkertijd niet toe en er waren ook niet meer valincidenten. Dat pleit voor een verdere verspreiding van EXBELT in andere Nederlandse verpleeghuizen. Math Gulpers: ‘De aandacht voor het niet vastbinden mag geen moment verslappen: het moet vast onderdeel van het beleid en de begeleiding van de medewerkers worden. Het beeld dat niet fixeren gevaarlijk zou zijn, is namelijk heel hardnekkig.’

Worden er in jouw zorginstelling cliënten op een bepaalde manier gefixeerd? Laat je reactie hieronder achter!

Lees ook:


Alternatievenbundel vrijheidsbeperking gratis online

 

OM: fout gebruik Zweedse band is dood door schuld

 

Klik op onderstaande pdf om het complete proefschrift te lezen

4 REACTIES

 1. Erg leuk. Natuurliji fixeer je niet als het niet nodig is. Maar als patiënten valgevaarlijk zijn – en zich dus een gebroken heup vallen – of bedreigend zijn voor anderen kun je soms niet anders. Natuurlijk moet je steeds de vinger aan de pols houden en zodra het mogelijk is dit beleid afbouwen. Maar het is ook een bescherming voor zowel de patiënt, anderen en jezelf.

 2. Lees alle reacties
 3. EN Ter Weel EN SVRZ zijn al jaren bezig met het non fixatiebeleid. Hoezo loopt Zeeland achter. Dacht het niet.
  En Meike, kan het ook zijn dat deze man niet meer wil leven? Kunnen jullie als huis de familie niet duidelijk maken dat de ‘client’ misschien echt niet meer wil? Is dat jullie taak niet?

 4. Mooi om te lezen dat er steeds minder gefixeerd wordt.
  Op mijn stageinstelling ligt een man waarvan 1 hand altijd vastgebonden wordt aan het bedhek of aan de stoel omdat hij anders zijn sonde eruit trekt (de andere arm is verlamd tgv een CVA). Het zou heel fijn zijn als we hiermee zouden kunnen stoppen, alleen dan moeten we een oplossing hebben waardoor hij toch de sonde er niet uit trekt. De sondevoeding kan voorlopig niet gestopt worden omdat de client niets kan eten en de familie wil vooralsnog geen PEG-sonde laten plaatsen en de client zelf is niet in staat beslissingen te nemen door forse cognitieve problematiek. Moeilijke situatie, want je wilt iemand niet vastbinden, maar je ziet geen andere mogelijkheid. Ik ben nog steeds aan het denken naar iets wat wel een goed alternatief zou zijn, suggesties zijn altijd welkom.

 5. In ons verpleeghuis worden al jaren geen fixerende middelen meer gebruikt.
  De zweedse banden, spanlakens, bladen voor de stoelen en planken onder de stoel zijn al meerdere jaren niet meer in gebruik. Verpleeghuizen zijn al jaren bezig met een niet fixerenbeleid, gelukkig maar.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.