Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VBOC adviseert over beroepsstructuur

MAARSSEN - Het verpleegkundig beroep moet worden gesplitst in verpleegkundig specialisten en algemeen verpleegkundigen. Dat is het advies van de VBOC aan de AVVV en minister Hoogervorst. Het advies is gisteren officieel aan beide partijen overhandigd.

Het advies ‘Verpleegkundige toekomst in goede banen’ bevat naast de aanbeveling voor de tweedeling ook aanbevelingen voor het verpleegkundig vervolgonderwijs. De VBOC (Verpleegkundige Beroepsstructuur en Opleidings Continuüm) ziet dit graag competentiegerichter met een verbeterde band tussen opleidingen en zorginstanties.

Hoge kwaliteit
Minister Hoogervorst gaf aan dat het veranderen van de beroepsstructuur en het onderwijs een belangrijke bijdrage kan leveren aan een hoge kwaliteit van zorgverlening in de toekomst. Volgens hem wordt ook het beroep van verpleegkundige aantrekkelijker als er duidelijke landelijk erkende vervolgopleidingen komen.

AVVV
Ook de AVVV kan zich vinden in het advies van de VBOC. De koepelorganisatie wil binnen nu en twee maanden een concreet plan van aanpak klaar hebben, dat afgestemd wordt met onderwijsinstellingen en werkgevers. AVVV-voorzitter Marian Kaljouw zei in haar toespraak dat het advies ook een geschenk is voor de patiënten, omdat de zorgvraag in het advies een grote rol speelt.

Rolverdeling
De VBOC is ingeschakeld door het kabinet om onderzoek te doen naar de afbakening van bevoegdheden en de kunde van verpleegkundigen. Met het advies wil de VBOC een duidelijke rolverdeling tot stand brengen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.