Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Veel 55-plussers draaien nachtdienst

Oudere werknemers, met name 55-plussers, draaien in de ziekenhuizen relatief de meeste nachtdiensten. Dat blijkt uit onderzoek van IVA beleidsonderzoek en advies onder 5311 medewerkers.
Veel 55-plussers draaien nachtdienst

Gemiddeld werken zorgverleners 4,4 nachten per maand. De leeftijdsgroep 51-54 jaar werkt gemiddeld 4,7 keer per maand in de nacht en 55-plussers 5,5 nachten per maand. De groep 31-40-jarigen werkt relatief het minst: 3,7 nachten per maand. Een analyse van deze laatste groep laat zien dat vooral de parttime werkende vrouwen met jonge kinderen minder vaak ’s nachts werken.

Zwaarder werk
Het werken in de nacht wordt door de medewerkers als zwaarder en minder aantrekkelijk beschouwd naarmate hun leeftijd stijgt. Een uitzondering hierop zijn de 55-plussers die vrijwillig nachtdiensten draaien (ten tijde van het onderzoek lag de grens op 55 jaar). Zij zien het werk relatief gezien minder zwaar en zijn over het algemeen meer tevreden over de nachtdiensten.

Ontziebepaling
De ontziebepaling is dit jaar verschoven van 55 naar 57 jaar. Verpleegkundigen van boven de 57 jaar zijn niet langer verplicht om nachtdiensten te draaien. ‘Het is zuur dat medewerkers tussen 55 en 57 gedwongen worden om in de nacht te werken, terwijl nu blijkt dat ze al oververtegenwoordigd zijn in de nacht’, stelt Elise Merlijn, cao-onderhandelaar Abvakabo FNV. De vakbond wil in de nieuwe cao afspreken dat 55-plussers alleen nog op basis van vrijwilligheid nachtdiensten draaien.

Lees hier het hele onderzoeksrapport naar werken in de nacht.

Abvakabo FNV
Door: redactie Nursing

Abonneren
Wil je meer achtergrondinformatie? Word nu abonnee van Nursing.

11 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Draai nu sinds ruim een jaar geen nachtdiensten meer en ben er zeker lichamelijk ( en geestelijk) op vooruit gegaan. Het hoort er nu eenmaal bij, dus er moeilijk over doen als je verder geen klachten hebt was voor mij toen geen optie, terwijl ik nu veel lekkerder in mijn vel zit.

 3. Mijn ervaring is dat nachtdiensten draaien erg persoonsgebonden is. Er zijn jongeren (beneden de 40 jaar) die het liefst alleen maar avond- en nachtdiensten draaien en geen problemen hebben met slapen op de dag, maar ben ook jongeren ( beneden de 40) tegengekomen die ervan gruwelden om om nachtdiensten te draaien. Niet alleen maar omdat ze nog met jonge kinderen zitten op de dag, maar ook omdat ze niet kunnen slapen op de dag, met als gevolg dat zij zich al bij de 2de nacht hondsberoerd voelden en dan nog een nacht moesten draaien. Daarin tegen ben ik ook oudere werknemers tegengekomen (50+) die heel graag nachtdiensten willen draaien en dit dan ook doen. Mijn advies aan de roosteraar zou ook zijn: Kijk en informeer bij de collega’s wie graag nacchtdiensten draaien en wie niet. Diegenen die graag nachtdiensten heeft die per maand wat meer nachten geven en de anderen dan wat minder.

 4. Ik ben 66 en zou zo nog wel een paar nachten als nachthoofd in een verpleeghuis willen draaien.Een ander moet er niet aan denken.Die veerkracht is toch niet af te dwingen. Ik kan me voorstellen dat jonge ouders ook niet zitten te wachten op veel nachtdiensten, dat raagt nogal wat.
  Wat ik verkeerd vind is, dat de ziekenhuizen geen rekening houden met de spankracht van hun staf en niet bereid zijn om daar in de cao een “basis van vrijwilligheid”op te nemen voor 57 jarigen. Ik denk dat er dan ook af en toe wel iemand te vinden is die een paar nachten wil werken als het niet anders kan.Maar dat er zo weinig begrip is voor wie dat niét meer kan opbrengen, dat snap ik weer niet.

 5. tja, ik als 50+ er slaap steeds slechter overdag,waardoor ik na 2 nachten compleet ben afgeserveerd, helder denken is dan erg moeilijk.
  omschakelen duurt ook steeds langer, dus voor mij liever geen nachten.
  werkrooster kan niet worden aangepast, veel weerstand van de teamleiding.
  dan gewoon maar afwachten tot de grens van 55 is bereikt , of in een erger geval ,ziekmelden als het echt niet meer gaat, wat voor mij eigenlijk geen optie is.

 6. Ik denk niet dat het zo leeftijd gebonden is. Op mijn afdeling zijn een vast stel verpleegkundigen die de meeste nachtdiensten draaien. Het zijn een paar 40+ ers en vijftiggers. Deze mensen slapen w.s. beter. een grote groep jongeren draaien het liefst geen, of 2 nachtjes.

 7. Als je door een gezondheidsprobleem aankaart dat de nachtdienst te risicovol is, dan is de werkgever niet thuis. Zelfs dan kun je geen aangepast rooster krijgen ook al kun je nog prima in dag, avond en weekenddiensten draaien en er wat meer collega’s werken waar je assistentie van kunt vragen en ook dat je in een beter bioritme zit. Moeilijk bespreekbaar. CAO is belangrijker dan idividuele gezondheidsproblemen.

 8. Ik ben 58 jaar en werk alleen de avonddiensten en nachtdiensten. Jonge medewerkers vinden de avond en nachtdiensten te zwaar en al te vaak zitten zij ook met jonge kinderen. Ik ben voorstander dat op basis van vrijwilligheid oudere medewerkers de nachtdiensten en avonddiensten te laten draaien. De werkgevers moeten ook meegaan in deze verandering. Wat ik merk is dat steeds meer jongeren zich ziek melden na nachtdiensten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.