Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel aandacht bij dementie leidt tot langer leven

Belevingsgerichte en behoeftegestuurde zorg bij dementerenden leidt niet alleen tot een betere kwaliteit van leven, ook de levensduur van patiënten wordt langer.

Dat blijkt uit onderzoek van een Amerikaanse antropoloog van de Universiteit van Michigan.

Medicatie versus aandacht

De onderzoekster, Athena McLean, zette twee verpleeghuisunits op waar twee verschillende behandelmethoden werden toegepast. In de ene unit kregen de bewoners een behandeling gericht op hun aandoening, meestal Alzheimer, en het remmen van de verschijnselen daarvan met medicatie. Verzorgenden en verpleegkundigen werkten er taakgericht. In de andere unit lag de nadruk op communicatie met de bewoners, hun behoeften en wensen en had het personeel een flexibele, belevingsgerichte houding.

Dramatisch verschil

De verschillen tussen beide onderzoeksgroepen zijn dramatisch, zegt McLean in Medical News Today. De groep die veel persoonlijke aandacht kreeg bleek gelukkiger te zijn, rustiger en de meeste bewoners leefden langer dan bewoners uit de andere groep. Daar voelden bewoners zich miskend en bloeiden zij totaal niet op.

Goed personeel

 ‘Dit laat zien dat medicatie niet de oplossing is bij dementerenden; het gaat om persoonlijke aandacht en zorg’, zegt McLean. ‘Dat bewijst maar weer eens dat het belangrijk is om meer geld uit te trekken voor het aannemen van goed personeel en niet om nieuwe snufjes of medicijnen.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.