Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Veel aanmeldingen voor ‘euthanasieverpleegkundige’

Ruim 45 verpleegkundigen hebben zich bij de Stichting Levenseindekliniek aangemeld om deel te nemen aan de mobiele euthanasieteams. Daarvan zijn zes uitgekozen die binnenkort aan de slag gaan. Vanaf vandaag kunnen patiënten met een stervenswens zich inschrijven bij de kliniek.
Veel aanmeldingen voor ‘euthanasieverpleegkundige’

‘De verpleegkundigen die hebben gereageerd hebben al veel ervaring wat betreft levenseinde, ze zijn bijvoorbeeld werkzaam in een hospice of in een verpleeghuis’, zegt Petra de Jong, directeur van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) tegen Nursing.nl. Verpleegkundigen die in aanmerking willen komen, moeten voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moeten ze minimaal tien jaar ervaring hebben, BIG-geregistreerd zijn en het gedachtegoed van de Levenseindekliniek delen. In totaal melden 45 verpleegkundigen zich aan, waarvan er zes zijn uitgekozen na een kritische sollicitatieprocedure. De Jong: ‘Binnenkort zal er een tweede selectieprocedure volgen omdat ik verwacht dat er meer euthanasieteams moeten komen.’

Ondersteunen
De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) nam begin dit jaar initiatief tot oprichten van de Levenseindekliniek. Vanuit deze kliniek gaan gespecialiseerde teams werken. Zij zullen straks thuis euthanasie toepassen bij mensen die niet meer verder willen leven. De Jong: ‘De verpleegkundige vormt samen met de arts een team, zij ondersteunen elkaar. Daarbij vindt de patiënt het vaak prettig om met een verpleegkundige te praten omdat zij op een ander niveau het gesprek in gaat, laagdrempeliger.’

Werkzaamheden
De verpleegkundigen zullen straks een dag in de week gaan werken voor de Levenseindekliniek. ‘Tijdens zo’n dag voeren arts en verpleegkundige samen gesprekken met de patiënten en zijn naasten, met zijn huisarts. Alle medische gegevens worden opgevraagd en de voortgang van het proces wordt geregistreerd. Na meerdere gesprekken rapporteert de arts aan een SCEN-arts en wordt er –als alles in orde is- een dag voor uitvoering bepaald. Op die dag speelt de verpleegkundige een belangrijke rol in de nazorg en ondersteuning van de naasten. Ook ondersteunt zij de arts die de euthanasie moet uitvoeren, de verpleegkundige kan bijvoorbeeld medicatie klaarmaken of een infuus aanbrengen’, zegt De Jong.

1000 verzoeken per jaar
Sinds vandaag kunnen mensen zich aanmelden bij de Levenseindekliniek, middels een speciale website. De NVVE heeft, nadat begin februari de startdatum van de kliniek bekend is gemaakt, al ruim 70 mensen op de wachtlijst geplaatst. De NVVE verwacht op basis van schattingen ongeveer 1000 verzoeken per jaar.

Verpleegkundigen die geïnteresseerd zijn in werken voor de Levenseindekliniek kunnen voor meer informatie hier kijken.

Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

1 REACTIE

  1. Ik heb het van dichtbij meegemaakt en mooie herinnering
    om jouw naaste geen pijn meer te laten lijden of in het
    denken af te gaan als een ander mens, dan de herinnering.
    Doktoren hebben er het logisch moeilijk mee maar met steun van verpleegsters of anderen die vakbekwaam zijn
    kunnen zij het samen delen. Het is beslist niet makkelijk maar de familie en de patient hebben er vrede mee en hopen op steun van allen. Waarom word bij de geboorte er alles aan gedaan om pijn voor de baby te voorkomen en waarom kan men de wereld niet verlaten met een goed gevoel.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.