Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel betere arbeidsomstandigheden thuiszorg

De werkomstandigheden in de thuiszorgsector zijn veel gunstiger dan enkele jaren geleden. Dat blijkt uit een onderzoek van de Arbeidsinspectie.
Veel betere arbeidsomstandigheden thuiszorg

Acht jaar geleden overtraden nog bijna alle thuiszorginstellingen de arbo-regels. Nu doet nog tien procent van de organisaties voor thuiszorg in Nederland te weinig aan het voorkomen van ziekte en arbeidsongeschiktheid van medewerkers.


Tilliften

De Arbeidsinspectie komt tot zijn conclusies na controles bij 160 organisaties. Bij de instellingen waar nog veel mis is, ontbreekt het vooral aan hulpmiddelen om het lichamelijk zware werk te verlichten, zoals tilliften. Verder zijn medewerkers te weinig beschermd tegen agressie en geweld, bijvoorbeeld doordat ze geen alarm kunnen slaan.


Bezoek aan cliënten

De inspectie controleerde vorig jaar en dit jaar. Ruim vierhonderd cliënten werden thuis bezocht, om te kijken hoe de thuiszorgmedewerkers hun werk verrichten. Ook voerde de dienst gesprekken met 1300 medewerkers. Omdat de resultaten positief zijn, volgen er voorlopig geen nieuwe controles. Bij de vorige inspectieronde in 1998 bleek veel mis in de thuiszorg. Om het ziekteverzuim en de arbeidsongeschiktheid in de sector te verminderen maakte de overheid destijds strenge afspraken met werkgevers en werknemers. De organisaties hebben enkele jaren de tijd gehad om de nieuwe regels door te voeren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.