Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Discussie en zorgen over verpleegkundigen die niet (meer) op covid-afdeling willen werken

De uitslag van de Nursing-poll over wel of niet (weer) op een covid-afdeling werken maakt veel los, niet alleen bij verpleegkundigen maar ook bij een breder publiek. Dat de helft van de lezers die op een cohort-afdeling heeft gewerkt aangeeft dat niet meer te willen, maakt velen bezorgd. Ondertussen discussiëren collega's verder.
Foto Arno Massee

Op Twitter werd de Nursing-tweet over de uitslag van de poll in een paar uur zo’n 150 keer geretweet. Verschillende volgers deelden het artikel, zoals longarts Sander de Hosson, die zijn zorgen uitsprak over het signaal dat de verpleegkundigen afgeven die reageerden op de vraag ‘Wil jij (weer) werken op een covid-afdeling?’. Vele honderden volgers van De Hosson lijken gezien hun retweets en likes net zo bezorgd.

De reacties op Twitter gaan onder andere over het belang van meer financiële waardering voor verpleegkundigen. Een soortgelijke oproep deed intensivist-klinisch farmacoloog Armand Girbes gisteren in een column op Arts en Auto.

Verpleegkundigen in discussie

Verpleegkundigen zelf gaan op de diverse sociale media met elkaar in discussie over de uitslag van de poll, onder andere over de vraag of je eigenlijk wel gerechtigd bent om te zeggen dat je niet op een covid-afdeling wil werken.

Zo wijzen sommige collega’s elkaar op Facebook op de eed die ze hebben afgelegd. ‘Ik zou nooit op voorhand nee kunnen of willen zeggen. Dit is je vak en daar heb je als het goed is voor gekozen’ schrijft een verpleegkundige.

Anderen reageren daarop door te benadrukken dat niet iedere verpleegkundige affiniteit hoeft te hebben met iedere patiëntencategorie. ‘Elke afdeling vereist andere kennis, handelen en gedachte van verplegen. Bovendien moet je het maar kunnen om de hele dag in een beschermd pak te werken’ schrijft een lezer.

Welke impact heeft de coronapiek in het voorjaar gehad op verpleegkundigen? Dat wil Nursing graag weten. Hoe heb jij die tijd ervaren, hoe gaat het nu met je en wat zijn je gedachten over een eventuele tweede golf? Laat het weten in de Nursing-enquête.

‘Iedereen kan best even buffelen en zichzelf wegcijferen door op een andere afdeling werk te verzetten wat niet jouw koek is. Maar als je er geen voldoening uithaalt, sterker nog, er haast aan onder door gaat, moet het geen verplichting zijn om daar weer te werken’ voegt een andere verpleegkundige toe.

Sommige lezers geven persoonlijke redenen waarom ze niet op een covid-afdeling willen werken, zoals het hebben van een partner die ernstig ziek is. Een verpleegkundestudent die op een cohort-afdeling heeft gewerkt zegt juist zonder twijfelen opnieuw op zo’n afdeling te willen werken.

Randvoorwaarden

Hoe dan ook zou de situatie anders zijn als de randvoorwaarden voor verpleegkundigen meteen in orde waren geweest, denken meerdere verpleegkundigen. Naast een betere financiële vergoeding en duidelijk beleid, zijn voldoende persoonlijke beschermende middelen een cruciale voorwaarde om ja te zeggen tegen de covid-afdeling, klinkt het.

Deelname aan de poll werd gepromoot op Nursing.nl, in de Nursing-nieuwsbrief en op de sociale mediakanalen van Nursing. De poll geeft dus een beeld van de volgers van Nursing die op deze kanalen actief zijn en hun mening willen geven. Het is mogelijk dat vooral verpleegkundigen reageerden die niet op een covid-afdeling willen werken.

3 REACTIES

 1. Er is in de coronacrisis weinig gebruik gemaakt van de externe hulp die door een ieder geboden werd. Zoals hierboven al aangegeven, werden externen in zowel ziekenhuis als eerste lijn niet geaccepteerd. Dit zal bij een eventuele tweede golf toch anders geregeld moeten worden, wil je het personeel niet overbelasten. Ik had mijn hulp aangeboden bij huisartsenpraktijken voor het doen van visites van reguliere zorg, daar is niet eens op gereageerd en de POH-ers werden naar huis gestuurd. Vreemde situatie, we moeten elkaar helpen.
  Daarnaast moeten groepen zoals viruswaanzin verboden worden, die zorgen er ook voor dat mensen zich niet aan de regels houden, terwijl dat zo belangrijk is.

 2. Lees alle reacties
 3. Als gepensioneerd icu verpleegkundige had ik mij opgegeven om weer te gaan werken, heb me ook hier voor bijgeschoold, er is echter geen gebruik van gemaakt. Heb wel familieleden van icu pat. telefonisch begeleid Toch zal ik mij bij een tweede golf mij niet meer beschikbaar stellen dit omdat blijkt dat de burger en de regering alles al weer vergeten is ,en men zich nergens aan wil houden zoals afstand houden mondkapjes dragen etc .
  Ook zijn de richtlijnen hoe te om te gaan met capaciteitsproblemen op icu bij een tweede golf mij in het verkeerde keelgat geschoten . Ik die nog steeds aan alle voorzorgsmaatregelen neem om te kunnen mantelzorgen ,zou plaats moeten maken voor jongeren die zich nergens aan houden.
  Hier wordt geen ruchtbaarheden aan gegeven maar werd wel even door Gommers aangetipt.
  Al moet ik naar de rechter ik accepteer dit niet

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.