Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Veel doorbehandeling en weinig palliatieve zorg bij kanker’

Veel ziekenhuizen behandelen lang en intensief door in de laatste levensfase. Ze lijken weinig palliatieve zorg aan te bieden. Dat blijkt uit onderzoek naar zinnige zorg, uitgevoerd door een consortium van Radboudumc IQ healthcare, VUmc en IKNL.

Het consortium onderzocht medisch-specialistische zorg in de laatste levensfase bij patiënten met darm- of longkanker. Zij bekeken drie momenten in de zorgverlening: één maand, drie maanden en zes maanden voor overlijden. Onderzoeksaspecten waren: het aantal, de hoeveelheid en soort behandeling die de patiënten kregen. Vlak voor het overlijden blijkt de intensiteit van medische zorg te stijgen: in de laatste drie maanden krijgt zo’n zestien procent van de patiënten met darmkanker nog klassieke chemotherapie, bij longkanker is dat zo’n twintig procent. Ook wordt dertig procent van de kankerpatiënten in de laatste levensfase alsnog opgenomen in het ziekenhuis. De onderzoekers concluderen bovendien dat er regionaal grote verschillen zijn in het doorbehandelen in de terminale fase en de duur daarvan.

Chemotherapie

‘We signaleren nu een hoge zorgintensiteit voor medisch-specialistische zorg en een lage zorgintensiteit bij palliatieve zorg. Ook zien we dat in sommige regio’s lang wordt doorbehandeld in de laatste levensfase. Er wordt veel chemotherapie en radiotherapie gegeven en het gebruik van biologische medicijnen is hoog. Hoe dichterbij het einde, hoe intensiever het zorggebruik. We zien ook dat er ook in de laatste levensmaand nog veel CT-scans en labonderzoeken worden gedaan. Tegelijkertijd zien we dat ziekenhuizen heel weinig palliatieve zorg registeren. De palliatieve zorg lijkt laat te worden ingezet, maar dat kan ook te maken hebben met onderregistratie’, zegt onderzoeker Femke Atsma van Radboudumc IQ healthcare tegen Zorgvisie.

Verschillen

Opvallend is dat dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Zorginstituut Nederland (ZIN), dat in oktober een rapport publiceerde waarin zij constateerde dat artsen juist niet lang doorbehandelen bij kanker. Als bron gebruikte ZIN ook het onderzoek van het consortium. ZIN wil geen verder onderzoek doen naar de regionale verschillen (praktijkvariatie), in verband met privacywetgeving. Het consortium zou hiermee juist wel aan de slag willen. Lees hier meer over het belang van onderzoek naar praktijkvariatie.

Bron: Zorgvisie

1 REACTIE

 1. Wat een herkenbaar verhaal:
  Van de week nog een patiënte in de zorgambulance gehad.
  Ze was opgenomen in een verpleeghuis ivm afnemende gezondheid en opleving van de kanker.
  Ze vertelde een hartverscheurend verhaal. Als alleen staande oudere dame was ze “overgehaald” door 5 artsen (in ieder geval 5 mensen in witte jassen) tegenover haar (in haar eentje) om toch vooral een derde sessie van 30 bestralingen te gaan doen. Ze wilde ECHT NIET meer en had dat meerdere malen aangegeven. Ze heeft een mooi leven gehad en vindt het wel mooi geweest, zo zei ze.
  Maar door de overmacht van 5 jong volwassenen (in haar ogen) heeft ze zich over laten halen. Na de derde bestraling is ze onwel geworden en naar het Erasmus gebracht. Ik bracht haar terug naar de zorginstelling. Daar heb ik zowel de verpleging als de arts te kennen gegeven dat mevrouw echt NIET meer bestraald wil worden.
  Ik hoop dat ze wel naar een pleeg luisteren!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.