Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel fouten in postoperatieve zorg

Er schort nogal wat aan de postoperatieve zorg in ziekenhuizen. Dit meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een persbericht.
Veel fouten in postoperatieve zorg

De Inspectie spreekt van een gebrek aan eenduidigheid in overdracht en communicatie, onvoldoende aantoonbaar onderhoud van medische apparatuur, slechte handhygiëne en onvoldoende controle bij medicatiebereiding en medicatietoediening. IGZ: ‘De postoperatieve zorg in ziekenhuizen is op veel onderdelen voldoende, maar kent met bovengenoemde voorbeelden nog teveel risico’s voor de patiënt.’

Voldoende resultaten veiligheid
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) concludeert dit in haar onderzoek naar het postoperatieve proces in ziekenhuizen. Ziekenhuizen scoorden in het postoperatieve proces voldoende tot goed op de veiligheid van vervoer van OK naar verkoeverafdeling en op de veiligheid van het vervoer van de verkoeverafdeling naar de verpleegafdeling. Ook presteerden ziekenhuizen voldoende tot goed op de inhoudelijke overdracht van verkoeverafdeling naar verpleegafdeling. Verder werken alle bezochte ziekenhuizen met eenduidige oplossingsschema’s van intraveneuze medicatie op de verkoeverafdeling en de verpleegafdeling. Verschillende schema’s kunnen leiden tot oplossings- en toedieningsfouten waardoor schade kan optreden bij patiënten.

Verantwoorde zorg in ziekenhuizen
De onderzoeksresultaten zijn gebaseerd op gegevens uit een enquête onder alle algemene en academische ziekenhuizen ziekenhuizen, onaangekondigde observaties op 23 verkoever-en verpleegafdelingen en gesprekken met vertegenwoordigers van de betrokken beroepsbeoefenaren. De inspectie keek bij het onderzoek of de ziekenhuizen voldeden aan de voorwaarden om verantwoorde zorg te leveren. Het onderzoek ging niet over het medisch-technisch handelen of de gezondheidsuitkomsten voor de patiënt.

Maatregelen voor ziekenhuizen
De IGZ wil dat ziekenhuizen hun situatie spiegelen aan de bevindingen in het rapport. Tekortkomingen moeten voor 1 juli 2010 verbeterd zijn. In het najaar van 2010 zal de IGZ steekproefsgewijs het hele operatieve proces bij ziekenhuizen toetsen. De IGZ zal nagaan of de maatregelen zijn geïmplementeerd en worden nageleefd. Ziekenhuizen die onvoldoende verbeteren kunnen daarna onder verscherpt toezicht worden gesteld.

Gebrekkige communicatie verpleegkundigen
In 2007 en 2008 publiceerde de IGZ de rapporten over het proces voorafgaand aan de operatie en tijdens de operatie. De IGZ concludeerde toen ook al een gebrekkige communicatie en overdracht tussen zorgverleners. Inmiddels heeft het veld naar aanleiding van de eerdere rapporten de richtlijn ‘Het preoperatieve proces’ ontwikkeld en daarmee een goede kwaliteitsnorm neergelegd voor professionals en instellingen.

IGZ
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.