Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel ontslagen in thuiszorg

Instellingen voor thuiszorg hebben de afgelopen weken enkele duizenden huishoudelijke hulpen ontslag aangezegd. Koepelorganisatie ActiZ van thuiszorginstellingen heeft dinsdag berichten hierover in NRC Handelsblad bevestigd.

Volgens ActiZ zullen de komende tijd nog vele duizenden ontslagen volgen. Een woordvoerder schat dat het in totaal om 8 duizend mensen zal gaan.

WMO
Het is volgens een woordvoerder niet zeker dat de werknemers die ontslag aangezegd hebben gekregen ook daadwerkelijk op straat komen te staan.
De ontslagen zijn het gevolg van de invoering van de WMO. Instellingen voor thuiszorg die de huishoudelijke zorg leveren, moesten per gemeente met elkaar concurreren om een contract in de wacht te slepen. Veel instellingen hebben zo fel op prijs geconcurreerd dat ze nu zeggen hun personeel niet meer te kunnen betalen.

Spoedoverleg

Veel medewerkers krijgioen, vakantie- en ziektegeld.
ActiZ voert komende maandag spoedoverleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het ministerie van Volksgezondheid over de kwestie. Volgens een woordvoerster neemt staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid de kwestie zeer serieus. Bussemaker heeft al eerder gezegd niet te willen dat werknemers in de thuiszorg massaal op straat worden gezet om vervolgens hetzelfde werk te moeten doen tegen minder salaris en arbeidsrechten. De staatssecretaris heeft eerder ook al 20 miljoen euro beschikbaar gesteld om knelpunten in de thuiszorg op te lossen.

Scholing
Volgens Actiz zou een oplossing kunnen zijn dat de overheid geld beschikbaar stelt waarmee de ontslagen helpenden scholing kunnen krijgen zodat ze in plaats van huishoudelijk werk ander werk in de thuiszorg kunnen gaan doen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.