Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel onvrede over (her)indicatiebesluiten

De eerste resultaten die uit het meldpunt herindicatie naar voren komen wijzen voornamelijk op onvrede over het indicatiebesluit (76%). Hiervoor worden uiteenlopende redenen genoemd, bijvoorbeeld dat de hoeveelheid zorg verminderd is.
Veel onvrede over (her)indicatiebesluiten

De reden voor de verminderde zorg die de respondenten geven, is dat partners en kinderen in het gezin steeds vaker meer taken op zich moeten nemen. Daarnaast geven mensen aan dat de indicatie niet goed verloopt. Vooral het telefonisch stellen van de indicatie wordt als zeer onprettig ervaren. Volgens de respondenten kan men zo geen goed beeld krijgen van de situatie.

Ondeskundigheid
Een andere oorzaak die voor de onvrede wordt genoemd, is dat degene die de indicatie stelt niet deskundig is. Verder vindt 70% van de melders de deskundigheid van de indicatiestellers slecht of onvoldoende. Ook wordt aangegeven dat het PGB budget lager wordt.

Huishoudelijke verzorging
Door de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)zijn gemeenten bezig om ruim 300.000 mensen van een nieuwe indicatie huishoudelijke verzorging te voorzien. 89% van de respondenten vult de vragenlijst in naar aanleiding van een herindicatie, 11% doet dit naar aanleiding van een eerste indicatie. 85% was tevreden met de hulp die hij of zij vóór de herindicatie kreeg. 29% van de geherindiceerden krijgt evenveel hulp als voorheen en 67% krijgt minder uren hulp. Bij 47% is de aard van de zorg veranderd, het aantal taken is bij deze groep verminderd. 76% geeft aan minder goed zijn huishouden te kunnen voeren als voor de herindicatie. 55% van de meldingen wordt gedaan door mensen tussen de 50-75 jaar. Het grootste gedeelte van alle respondenten is vrouw, namelijk 84%.

Meldpunt herindicatie
De deelnemende organisaties roepen mensen op melding te blijven doen van hun ervaring met (her) indicatiestelling. Hoe meer meldingen er binnenkomen des te beter er een beeld gevormd kan worden hoe het (her)indicatieproces verloopt. Melden kan op www.meldpuntherindicatie.nl of 0900 – 243 70 70 het centrale telefoonnummer van de afdelingen informatie en klachtopvang van de Zorgbelangorganisaties (10 cent per minuut).

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.