Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Veel patiënten onnodig lang nuchter voor operatie

Ondanks de richtlijnen stoppen patiënten preoperatief (veel) te vroeg met eten en drinken, blijkt uit Nederlands onderzoek.
voedingsassistent brengt patiënt maaltijd in ziekenhuis
Uit het onderzoek bleek dat rondom de operatie bijna de helft van de patiënten tenminste 24 uur lang niet eet, en tenminste 11 uur lang niet drinkt. (Foto: Arno Massee)
Premium

‘Hoe lang mensen nuchter zijn,

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem Nursing.nl een maand gratis op proef. Na een maand stopt het abonnement automatisch.


  Al abonnee? Log dan in

  3 REACTIES

  1. Als eerste is een arts diegene die beleid maakt .. zou fraai zijn als iedere zorgverlener daar een andere draai aan gaat geven ..Ik vraag me wel af waar het praktisch inzicht is gebleven, ben bang dat die er niet is .. En om een patient gebrek aan kennis te verwijten terwijl deze niet meer of minder doet wat de folder zegt ..(ik ken overigens meer dan genoeg mensen die ‘dat laatste slokje’ nog vaak genoeg nemen maar niet vertellen ..).
   En dan de praktijk, je krijgt een brief dat je je om 7.00 uur moet melden op afdeling 2b, de ingang is gesloten dus melden bij de portier. Nuchter vanaf 24.00 uur. 3 uur van te voren moet u uw medicijnen innemen met een slokje water, pas op, niet drinken ..
   Kom je op de afdeling moet je wachtten tot de dagdienst die om 8.00 begint, omkleden, in bed, controles en wachtten tot de OK belt .. en dat kan laat zijn ..
   Waar ergens in godsnaam moet die patient dan eten? Tussen 20-24 uur naar bed want je wil wel uitgerust zijn en slapen met spanning is al niet makkelijk, om 2 uur opstaan om nog wat te eten, om 4 uur medicijnen en om 6 uur aankleden en vertrekken ..
   Ik weet nog een beter alternatief, we passen de OK tijden aan, van 12.00uur tot 20 of 21.00 uur .. en nemen iedereen een dag van te voren op ..

  2. Lees alle reacties
  3. Ook kinderen vasten onnodig lang voor een ingreep onder anesthesie of sedatie.
   In 2020 heeft de IGJ dan ook het verbeterdoel: “Voorkomen van onnodig lang nuchter zijn van kinderen in de preoperatieve fase” in de Basisset Medisch Specialistische Zorg Kwaliteitsindicatoren opgenomen.
   Ook heeft de Sectie Kinderanesthesiologie van de Vereniging voor Anesthesiologie (NVA) in 2019 een statement uitgebracht waarin staat dat kinderen veilig glucose houdende heldere dranken mogen drinken totdat ze opgeroepen worden om naar de operatiekamer te komen. In de klinieken waarbij de turnover erg snel verloopt kan gekozen worden voor het stoppen van drinken van helder vocht tot 1 uur voor de oproep.
   Ook bij volwassenen vindt onderzoek plaats of de nuchtertijden veilig verkort kunnen worden.
   Hannie Megens, anesthesioloog
   namens de V&VN werkgroep Ontwikkeling Verbeterdoel Nuchteren bij Kinderen.

  4. Ook weer zoiets dat historisch gegroeid is. Jarenlang was de standaardkreet overal in den lande; ”nuchter na 24.00 uur”. En dan werd men pas om 10.00 uur geopereerd. Tja, en als zoiets in een groep is ingesleten, krijg het er dan maar weer uit de hoofden van o.m. artsen en verpleegkundigen.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.