Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel variatie in Europese thuiszorg

De thuiszorg in verschillende Europese landen kunnen ondanks grote verschillen in cultuur, beschikbare middelen en zorgsystemen veel leren van elkaars aanpak en struikelblokken.
Veel variatie in Europese thuiszorg

Dat blijkt uit een onderzoek van NIVEL, die in opdracht van de Europese Commissie de thuiszorg in 31 Europese landen in kaart bracht.

De Thuiszorg heeft in de verschillende Europese landen een verschillende betekenis en doel, variërend van een vangnet voor mensen zonder familie tot een recht voor alle inwoners op zowel verpleging als huishoudelijke hulp zonder enige eigen bijdrage. In Bulgarije is thuiszorg bijvoorbeeld alleen toegankelijk in enkele gemeenten en daarbinnen alleen voor mensen die leven in schrijnende omstandigheden. In Griekenland is thuiszorg lang grotendeels door de Europese Unie betaald en lijkt er weinig van over te blijven nu die geldstroom opdroogt. En in Noordwest-Europa, Zweden, Denemarken, Noorwegen en Nederland, is de thuiszorg uitgebreid georganiseerd, maar lopen de overheden tegen de grenzen van de financiering aan.

EURHOMAP

Het EURHOMAP-project (Mapping Professional Home Care in Europe) brengt de thuiszorg in kaart in 31 Europese landen. Het biedt politici, beleidsmakers, onderzoekers en zorgverleners informatie waarmee ze de thuiszorg in hun land kunnen vergelijken met die van andere Europese landen. In het bijzonder informatie over organisatorische en financiële aspecten van de thuiszorg en over de voorzieningen in een land. In landen zoals Frankrijk en Duitsland en ook voor een deel in Nederland kunnen mensen bijvoorbeeld zelf geld krijgen om zorg in te kopen. In Engeland bestaat die mogelijkheid niet.

Vangnet

Thuiszorg wordt vaak via twee verschillende wegen geregeld. De ene weg is die van gezondheidszorg en wijkverpleging, de andere die van de schoonmaakdienst en huishoudelijke hulp. In de meeste landen loopt dit ook via verschillende ministeries waardoor de afstemming lastig is. De grote culturele verschillen tussen de Europese landen zie je ook terug in de thuiszorg. Het varieert van zorg met een grote rol voor de familie, tot een uitgebreid vangnet van professionele hulp. Je ziet in alle landen wel dat wordt geprobeerd ouderen – de grootgebruikers van de thuiszorg – en chronisch zieken zo min mogelijk in instellingen op te nemen, en ze zo lang mogelijk thuis te laten wonen.

Leren

NIVEL-onderzoeker Wienke Boerma: ‘In deze tijden van bezuiniging zijn de Noordwest-Europese landen niet meer zo vanzelfsprekend het voorbeeld voor landen die hun thuiszorg nog aan het opzetten zijn. Het is nu eerder zo dat die rijke landen, nu ze een stapje terug moeten doen, hun licht kunnen opsteken in landen waar de thuiszorg minder royaal is opgezet.’

 

Voor onder meer landenspecifieke informatie zie: www.nivel.nl/en/home-care

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.