Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Veel verpleegkundigen niet aan de griepprik’

Ziekenhuizen en verpleeghuizen gaan nog te laks om met het inenten van personeel tegen de griep. Dat zegt de voorzitter van de Gezondheidsraad, André Knottnerus.

Volgens hem lappen veel niet-academische ziekenhuizen en instellingen in de ouderenzorg het advies van de Gezondheidsraad aan hun laars. Dit voorjaar adviseerde de Gezondheidsraad alle zorgmedewerkers een griepprik te halen. Volgens Knottnerus moeten instellingen een actief entingsbeleid nastreven, maar gebeurt dit nog weinig. Alleen in sommige academische ziekenhuizen is een goed beleid aangetroffen.

Sterfgevallen

In meer dan de helft van de instellingen is het personeel niet geadviseerd een griepprik te nemen, zegt Knottnerus. Kwetsbare patiënten en verpleeghuisbewoners lopen hierdoor onnodig risico op ziek worden of zelfs overlijden, vindt hij. Internationaal onderzoek toont inderdaad aan dat het aantal sterfgevallen door griep vermindert als het personeel is ingeënt.

Voorlichting

De voorlichting aan instellingen moet wat Knottnerus betreft worden versterkt. Ook het RIVM roept werkgevers op hier meer werk van te maken.

Peiling Nursing

In een peiling van Nursing, onlangs gehouden, zei 45,6 procent van de verpleegkundigen geen griepprik te halen omdat zij kerngezond is en niet zomaar in zich laat prikken. Een ander groot deel wil eerst weten of de prik wel werkt, voordat zij zich laat inenten.

Tubantia

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Fijn dat Nursing aandacht besteed aan de grieppreventie in relatie met het verpleegkundig beroep. Ik ben leidinggevende in een ziekenhuis waar een griepvaccinatie campagne gevoerd wordt. Verrassend vind ik dat management en arbo zoveel inspanning moet leveren om verpleegkundigen en artsen te overtuigen zich te laten vaccineren. Het zou een goed idee zijn om in 2009 alle BIG geregistreerde verpleegkundgen persoonlijk op te roepen zich te vaccineren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.