Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Veel verpleegkundigen werken nog altijd onbeschermd’

Uit een poll van FNV Zorg & Welzijn blijkt dat 60% van de verpleegkundigen en verzorgenden in de verpleeghuizen en wijkverpleging nog altijd niet beschermd aan het werk kan.
Zorgmedewerkers aan het werk in verzorgingshuis Nieuw Rijsenburgh, waar patiënten met corona worden verzorgd. Beeld: ANP JEFFREY GROENEWEG

Ook in de ziekenhuizen krijgt één op de drie werknemers geen beschermingsmiddelen. Dat schrijft de vakbond naar aanleiding van een poll. FNV vice-voorzitter Kitty de Jong: ‘En ondanks de toezegging van minister Van Rijn op 7 mei, is er nog altijd geen richtlijn waarin staat dat elke zorgprofessional recht heeft op persoonlijke beschermingsmiddelen. Gevolg is, dat veel werkgevers hun zorgmedewerkers niet van beschermingsmiddelen voorzien wanneer die erom vragen.’

In de ziekenhuizen gaat het vooral om verpleegkundigen op niet-besmette afdelingen, maar waar anderhalve meter afstand houden ook niet mogelijk is. Werknemers in de wijkverpleging geven aan dat zij vaak pas mondkapjes krijgen van hun werkgever wanneer er verdenking van corona is bij de cliënt waar ze aan huis komen en dus niet wanneer de werknemer er om vraagt. In de verpleeghuizen zijn de regels per werkgever heel wisselend. Waar in het ene verpleeghuis al het personeel en van corona-verdachte patiënten al het beschermingsmateriaal krijgen dat ze nodig achten, moeten werknemers in een ander verpleeghuis zelf schorten, handschoenen en mondkapjes aanschaffen.

Onduidelijke richtlijnen RIVM

De bond noemt het ‘ongehoord’ dat zorgpersoneel nog steeds zonder beschermingsmiddelen moet werken en daarmee coronabesmetting riskeert. ‘Werkgevers verschuilen zich achter de nog steeds onduidelijke richtlijnen van het RIVM. Minister Van Rijn moet zijn toezegging waarmaken voor een richtlijn die iedere zorgmedewerker veiligheid biedt. Elke verloren dag is er één teveel,’ aldus De Jong.

Ook op Twitter is dit weekend weer onrust onstaan over het gebrek aan beschermingsmiddelen en onduidelijke richtlijnen. Zo wordt in de richtlijnen voor veilig gebruik mondmaskers (RIVM) aanbevolen een mondneusmasker nooit vaker dan 3 keer te gebruiken. Wijkverpleegkundige Pauline Arts hierover: ‘Gebruik een eenmaal verwijderd mondmasker bij corona nooit opnieuw!’

Het bericht kon op veel bijval rekenen, zo twitteren palliatief consulent en ic-verpleegkundige Monique en verplegingswetenschapper Johan Lambrechts:

FNV Zorg & Welzijn pleit er nu voor dat de afspraak van 7 mei wordt doorgevoerd in een richtlijn: het recht van werknemers in de zorg om persoonlijk beschermingsmateriaal te krijgen, zonder extra beoordeling door de werkgever. En dat geldt voor alle zorgmedewerkers. Of ze nu werkzaam zijn in de gehandicaptenzorg, jeugdzorg of thuiszorg.

 

1 REACTIE

  1. Onbegrijpelijk dat we niet meer voor ons zelf maar ook voor onze cliënten en familieleden opkomen.
    Heb al meerdere malen contact opgenomen met RIVM maar wordt afgescheept.
    In ziekenhuis heb ik geen problemen, maar doordat de thuiszorg geen beschermingsmateriaal. Gebruikt bij 94 jarige moeder en 92 jarige tante kan ik niet mantelzorgen, zij zitten al 2 maanden in een isolement.
    De thuiszorgorganisatie verschuild zich weer achter het RIVM.
    Ik dacht dat wij onze kwetsbare mensen wilde beschermen, ,

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.