Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Te veel oudere verpleegkundigen in ziekenhuizen’

FNV Zorg & Welzijn waarschuwt voor een verstoorde leeftijdsbalans onder ziekenhuispersoneel. Een derde van de medewerkers in de ziekenhuissector vindt dat er verhoudingsgewijs te veel ouder personeel is.
generaties2.jpg

Dit blijkt uit de laatste zorgbarometer van Totta Research in opdracht van FNV, onder 2.760 ziekenhuiswerknemers, verspreid over het hele land. De vakbonden zijn gisteren weer begonnen met onderhandelen over een nieuwe cao ziekenhuizen. De huidige cao loopt op 31 december af.

Generatiepact

De bonden willen nu met werkgevers afspraken maken over een zogenaamd generatiepact. ‘Ouderen gaan dan een aantal uur per week minder werken, waardoor er 2.500 nieuwe jongeren kunnen instromen in de ziekenhuisbranche,’ aldus Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. ‘Daarmee behouden we specialistische kennis en kunnen we met gebruik van deze kennis de instromers laten doorstromen naar banen waarop hard mensen nodig zijn.’

Salaris is te laag

Het probleem speelt voor verpleegkundigen vooral op de Spoedeisende hulp (SEH) en de Intensive Care (IC). Van alle werknemers onder de 35 jaar werkt ook maar 8 procent op de SEH. Merlijn: ‘Het is ook schokkend om te lezen dat 6 op de 10 werknemers die tussen de 25 en 34 jaar oud zijn wel eens een baan buiten de zorg overweegt. Nooit eerder hebben we zo’n hoog percentage gehoord.’ Van deze leeftijdsgroep geeft de helft het salaris aan als reden om de zorg te verlaten. Daarnaast noemt een derde ook de hoge werkdruk, een betere werk/privé-balans en een nieuwe uitdaging als mogelijke redenen.


Gemiddelde leeftijd

Ook NU’91, de enige categorale vakbond voor verpleegkundigen, vindt dat de personeelsopbouw in het ziekenhuis meer gelijk moet zijn aan de leeftijdsopbouw van de beroepsbevolking. ‘De gemiddelde leeftijd in ziekenhuizen is nu, uit mijn hoofd, ongeveer 44 jaar,’ zegt cao-onderhandelaar Rolf de Wilde. ‘En dit wordt alleen maar hoger, als medewerkers onder de 35 zo massaal de zorg verlaten. Oudere werknemers kunnen dit fysiek en mentaal zware werk niet alleen doen. Hun kennis en ervaring is zeker nodig, maar we moeten echt gaan kijken hoe we meer jongeren in de zorg krijgen én houden.’

Betaling ORT verleden

Naast het generatiepact stelt NU’91 in haar inzet een loonsverhoging van 2,5 procent voor en moet de leeftijdsgrens voor het werken in nachtdiensten terug van 58 naar 57 jaar. ‘Ook een belangrijk punt voor de nieuwe cao is wat ons betreft de betaling van onregelmatigheidstoeslag (ORT) over het verleden,’ aldus Rolf de Wilde van beroepsorganisatie NU’91. ORT over de toekomst is voor medewerkers in de ziekenhuizen in de huidige cao al geregeld. Ook FNV wil naast afspraken over een generatiepact ook een loonsverhoging en ‘fatsoenlijke onregelmatigheidstoeslag’.

Bekijk de inzet voor de cao-onderhandelingen van vakbond NU’91 hier

2 REACTIES

  1. Goed plan? Welke ouderen kunnen het zich permitteren om minder te gaan werken? Vicky kan het, dat is fijn voor haar.
    Er zijn echter ook nog een heleboel mensen die van dat inkomen moeten leven. Bijna 50 jaar fulltime aan bed in de onregelmatigheid moet ook kunnen, dus dan is dit ook een prima oplossing?

  2. Lees alle reacties
  3. Sinds de marktwerking is de ene regel nog niet ingevoerd of de volgende staat er .
    Als ik nu nog voor de zorg moest kiezen begon ik er niet meer aan. Niet zo best betaald.In verzorgingshuizen fysiek en mentaal zwaar werk, maar wij kunnen niet eerder met pensioen……En inderdaad, de meeste jongeren lopen weg.
    Ben nu 40 jaar als verpleegkundige in de zorg…..werk ong. nog 60 uur per maand op invalbasis. Prima.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.