Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Veel zorgbestuurders boven Balkenendenorm

In 2008 verdiende 18 procent van de zorgbestuurders in Nederland meer dan de Balkenende-norm die in dat jaar € 176.000 bedroeg. De Beloningscode Bestuurders in de Zorg (BBZ), die door de zorgsector in 2009 zelf werd vastgesteld, werd zelfs met 39 procent overschreden. Dit blijkt uit onderzoek van bureau PCkwadraat in samenwerking met Zorgmarkt.
Veel zorgbestuurders boven Balkenendenorm

De overschrijdingen van de norm zijn het grootst bij de academische ziekenhuizen. De Balkenendenorm wordt daar met 93 procent overschreden.
De minste overschrijders zijn te vinden bij de GGZ en Gehandicaptenzorg (1 op 3 bestuurders).

Salaris gemiddeld 131.000 euro
Het gemiddelde bestuurderssalaris (bruto en gecorrigeerd naar deeltijdpercentages) bedraagt € 131.000. De spreiding rond dit gemiddelde is groot. Bij academische ziekenhuizen is het gemiddelde € 219.000, terwijl dit in de sector Verpleging, Verzorging en Thuiszorg (VVT) € 115.000 is. Het hoogste individueel brutosalaris bedraagt € 307.000 en is terug te vinden in de GGZ.

Onkostenvergoedingen en bonussen zorgbestuurders
De brutosalarissen van alle betrokken bestuurders in loondienst vertegenwoordigen een bedrag van € 140,6 miljoen. Het totaalbedrag aan belastbaar inkomen bedraagt
€ 181 miljoen. De onkostenvergoedingen bedragen € 1,3 miljoen, de bonussen € 1,56 miljoen en de ontslagvergoedingen € 10,8 miljoen.

Door: redactie Nursing
Financieele Dagblad

Abonneren
Behoefte aan meer achtergronden over je vak? Abonneer je op Nursing!

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het is belachelijk zoals managers in de zorg overbetaald worden. Totaal niet conform de geleverde prestaties. Eerder het tegendeel.
    Iemand die leiding/sturing geeft mag best iets meer verdienen dan de mensen op de werkvloer, maar ook beslist niet meer dan ‘iets meer’. Dan zijn de verhoudingen tenminste goed. Het werk is anders dan op de werkvloer, maar beslist niet zwaarder, dus die bovenmatige inkomens slaat nergens op. Gauw iets aan doen, aan die misstand.

  3. In sociale zorg zou het een must moeten zijn dat het verschil tussen hoog en laag een maatschappelijk draagvlak moet hebben, zodat het contrast óók algemeen sociaal aanvaardbaar is. Telkens echter weer hetzelfde contrast zonder dat er in de praktijk iets mee gebeurd en de basis van die èssentiële zorg verstoken blijft, zoals goede sociale arbeidsvoorwaarden en ook de pat. kan rekenen op voldoende en juiste aandacht en zorg. In dit rijtje komen ook telkens weer directies van samenwerkende hulporganisaties in beeld. Jammer dat in een vrije staat als Nederland dit in complete onvrijheid is uitgegroeid en w.s. vrijwel niet meer terug te dringen is. Dat we met een toenemende vergrijzing moeten leven met de gedachte dat met toedoen van al deze zelfverrijkers en hoger wordende zorgkosten steeds verdergaande beperkingen aan die basiszorg worden gesteld. Op zich een goede zaak om dit proces toch niet in de vergetelheid te laten geraken!

  4. Sta ik niet meer versteld van. Ik vind het ook jammer dat de Nursing daar nog aandacht aan schenkt. Daar waar uiteindelijk het ECHTE WERK gedaan wordt, wordt zelfs voorgesteld door een of andere idiote comissie, om de salarissen vooral niet te verhogen. Jongens, waar hebben we het dan over.

  5. dat jullie dit nog als nieuws melden??
    is toch algemeen bekent? allemaal nono’s die vinden dat ze belangrijk zijn elkaar in stand houden en geen idee hebben wat en hoe er op de werkvloer gewerkt wordt. dat maakt ze ook niet uit want ze denken alleen in productiecijfers en eigen salarisverhoging. kortom walgelijk volk dat soort parasieten. daarvan zou de zorg verlost moeten worden om het weer gezond te maken

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.