Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Veelgemaakte fouten in de Challenge-toetsen

Vele verpleegkundigen maakten in 2014 de vier toetsen van de Nursing Challenge over wondzorg, infectiepreventie, diabetes en dermatologie. Niet alle vragen waren even eenvoudig. Toetsontwikkelaar Marion Giesberts selecteerde enkele veelgemaakte fouten.

<p>Veelgemaakte fouten in in de Challenge-toetsen</p>
Veelgemaakte fouten in in de Challenge-toetsen

Wondzorg

Juist of onjuist: met classificatiemodel ALTIS maak je gebruik van kleuren in de wond.

Onjuist. Het WCS-model is een model om wonden te classificeren op kleur: zwart, geel of rood. Bij het ALTIS-model breng je aanvullende informatie over de wond in kaart zoals over Aard van de wond, Locatie, Tijdsduur, Intensiteit of ernst van het letsel en Samenhang. Meer weten over het WCS-model? Ga naar de Nursing Wondindex >>>

Dermatologie

Wat wordt bedoeld met atopisch eczeem en welke ziektebeelden behoren hiertoe?

Eczeem is de verzamelnaam voor diverse huidziekten met een zelfde soort huiduitslag. De bekendste soort eczeem is constitutioneel eczeem. Dit is een chronische multifactorieel bepaalde aandoening die deel uitmaakt van het atopisch syndroom, waarbij persoonlijke of familiaire aanleg de belangrijkste factor is om dit syndroom te krijgen. Ziektebeelden die hier deel van uit maken zijn: pollinosis (hooikoorts), atopisch eczeem en astma.

Diabetes

Op welk gedeelte van de vinger prik je bij patiënten die de vingerprik krijgen?

Prik altijd aan de zijkant van de vinger. De vingertop zelf is zeer gevoelig omdat zich daar veel zenuwuiteinden bevinden. Als daar veel wordt geprikt kunnen deze beschadigd raken. Let op: de naald voor de vingerprik is voor eenmalig gebruik. Wees hierop bedacht, zeker in de thuiszorg gebruiken patiënten soms dagen- of zelfs wekenlang dezelfde lancet.

Infectiepreventie

Juist of onjuist: volgens de richtlijnen is het dragen van sieraden verboden, met uitzondering van gladde ringen zoals een trouwring. Bij goede reiniging zijn hieronder weinig bacteriën meer te vinden.

Onjuist. Zelfs de meest basale richtlijnen voor infectiepreventie worden in veel instellingen niet volledig toegepast, blijkt uit een rapport van de Inspectie voor Gezondheidszorg. Zo dragen veel verpleegkundigen en artsen nog sieraden en horloges, terwijl blijkt dat dit bronnen zijn van besmetting. Dit geldt ook voor een gladde, smalle trouwring.

In april 2015 starten we weer met nieuwe toetsen voor de Nursing Challenge 2015. Doe jij ook (weer) mee dit jaar?