Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veelgestelde vragen over neusmaagsonde gebundeld

Vragen naar aanleiding van berichtgeving over de nieuwe richtlijn neusmaagsonde zijn in een document gebundeld. In deze FAQ (frequently asked questions) is onderscheid gemaakt tussen het inbrengen van de neusmaagsonde bij kinderen en bij volwassenen.
Veelgestelde vragen over neusmaagsonde gebundeld

Dat meldt beroepsvereniging V&VN. Zij laten ook weten dat de multidisciplinaire richtlijn Neusmaagsonde sinds vorige week definitief is.

Veel vragen
Naar aanleiding van berichtgeving op Nursing.nl werd al duidelijk dat er veel reacties waren op de nieuwe richtlijn. Verpleegkundigen vroegen zich af wat je doet als je geen maagsap terugkrijgt. En ze merkten op dat de geldigheidsduur van het toedieningssysteem niet in de richtlijn staat. Ook kwamen er veel vragen binnen vanuit het verpleeghuis en de thuiszorg. Nursing.nl verzamelde deze vragen en liet ze beantwoorden door Wanda Kuin, verpleegdeskundige van het voedingsteam in het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) en betrokken bij de richtlijn.

Maagzuurcheck
Een van de vragen die verpleegkundigen hebben is hoe vaak en wanneer je de maagzuurcheck doet. Deze doe je altijd na inbrengen, zegt Kuin. ‘En bij twijfel, bijvoorbeeld als de sonde is verschoven, als de patiënt klinische verschijnselen vertoont van dislocatie of als de patiënt heeft gebraakt of veel moet hoesten of niezen. Verder wordt bij iedere handeling aan de sonde een goede visuele controle gedaan: check de pleister en het markeringspunt, vraag de patiënt indien mogelijk de mond te openen en inspecteer de mond-keelholte en observeer op mogelijke klinische verschijnselen van dislocatie.’ Lees het hele artikel ‘Antwoorden over nieuwe richtlijn neusmaagsonde’.

Bekijk de FAQ-sheet bij de Richtlijn Neusmaagsonde bij kinderen.

Bekijk de FAQ-sheet bij de Richtlijn Neusmaagsonde bij volwassenen.

Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.