Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Veranderingen in de zorg zijn een zegen’

De veranderingen in de ouderenzorg een zegen. Dat zegt Rudi Westendorp, hoogleraar ouderengeneeskunde.
'Veranderingen in de zorg zijn een zegen'

Dit zegt hij in een uitzending van actualiteitenprogramma EenVandaag, die over de gedwongen verhuizingen in de verzorgingshuizen gaat. Westendorp: ‘De onrust die in Nederland ontstaat door sluitingen, heeft ook te maken met de verwachtingen die wij hebben geschapen in Nederland. Dit is in de jaren vijftig begonnen: toen kon je al op je vijfenzestigste je eigen leven inleveren en daar kreeg je een sleutel voor het verzorgingshuis voor terug. Daar wil niemand naar terug.

Wat we nu meemaken met die verplichte verhuizingen is een schokgolf die we nodig hebben.’

Volgens Westendorp moeten de verhuizingen wel beperkt worden tot het minimum, maar is deze periode iets waar we doorheen moeten. ‘Om weer terug te komen naar waar we naartoe willen: dat je tot aan het eind van je leven zo lang mogelijk thuis kunt blijven. Wat er nu gebeurt -mensen willen het niet geloven- is in het belang van de ouderen.’

Bekijk hier de uitzending van EenVandaag

In de uitzending komt ook de 96-jarige mevrouw Beijer aan het woord, die acht jaar geleden vanuit het verzorgingshuis weer zelfstandig is gaan wonen in een appartement in een woon-zorgcentrum. ‘Ik ben hier absoluut van opgeknapt, want je wordt veel zelfstandiger. Ik doe hier alles wat ik wil: ik heb een televisie en skype met de kinderen.’ Hoogleraar Westendorp denkt dat de aanleunwoningen de toekomst zijn.

Wat vind jij? Zijn er ook positieve kanten aan de veranderingen in de zorg? Laat je reactie hieronder achter!

5 REACTIES

 1. Met een zzp 3 komt een oudere niet meer in aanmerking voor een woonzorg centrum. Dit betekent dat deze mensen langer thuis blijven. Echter betekent dit ook dat er vaker crisis situaties ontstaan. Door de inkrimping is er voor deze categorie mensen straks geen directe plaatsing mogelijk. Ik ben bang dat er over een aantal jaren grote problemen komen in de thuiszorg door een te zware zorgvraag.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik denk dat sluiten van veel tehuizen, voorbarig is. Veel ouderen zijn ook gebaat bij het samen oud worden. Mijn moeder knapte juist weer heel erg op toen ze, nadat ze 20 jaar alleen was geweest, weer met anderen kon leven, eten, t.v. kijken enz. Mensen vereenzamen, zitten maar te wachten totdat er weer eens iemand langs komt.

 4. Het is inderdaad waar dat het uiteindelijk ten goede gaat komen aan ons allemaal, echter de weg die nu ingeslagen is gaat lang niet over rozen.
  Misschien dat men ook wel naïef is geweest om te denken enkel aan de bezuinigingen in de zorg die hieraan de grondslag is geweest.
  De kwaliteit van leven van ons allemaal moet de lijdraad blijven in het verlenen van goede zorg, zeker in de oudere zorg, maar veranderingen worden star ingevoerd, en dit geeft weerstand.
  Als mensen actief hierin een aandeel zouden kunnen hebben had dit wellicht positieve daadkracht opgeleverd en veel meer opgeleverd richting bezuinigingen als dat het nu het geval is.

 5. Het kost veel personeel wel hun banen. Sommige werkte er al heel lang met hart en ziel. Zie maar weer werk te krijgen in deze tijd. Er zijn veel ouderen die echt niet verhuizen willen, soms hartverscheurend om dit mee te moeten maken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.