Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verband orgasmesyndroom en rusteloze benen

Een voortdurend gevoel van een naderend orgasme bij vrouwen met Persistent Sexual Arousal Syndrome (PSAS) hangt samen met rusteloze benen en een overactieve blaas.
Verband orgasmesyndroom en rusteloze benen

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht en het Haagse HagaZiekenhuis. Neuropsychiater Marcel Waldinger en zijn collega’s onderzochten achttien Nederlandse vrouwen met de zeldzame en vooralsnog mysterieuze aandoening. Vrouwen met de PSAS hebben voortdurend genitale sensaties alsof zij op het punt staan een orgasme te krijgen.

Onrustige benen
De onderzochte vrouwen kregen verschillende medische onderzoeken, zoals MRI-scans van de hersenen en het bekken. De studie toonde aan dat de meeste vrouwen uit het onderzoek ook last hebben van onrustige benen, symptomen van een overactieve blaas en spataderen in het bekken. ‘Deze resultaten vormen een belangrijke doorbraak in het onderzoek naar dit syndroom en tonen aan dat dit een lichamelijke aandoening is’, zegt onderzoeker Waldinger.

Seksueel contact
In 2001 werd PSAS voor het eerst beschreven in de medische literatuur. Er zijn tot nog toe slechts 22 gevallen bekend. Een belangrijk kenmerk van dit syndroom is dat seksueel contact niet tot een vermindering maar juist tot een verergering van de klachten leidt. De aandoening leidt vaak tot wanhoop en somberheid.

Medisch Contact
Door: redactie Nursing

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.