Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verband tussen nachtdienst en borstkanker gevonden

Langdurige verstoring van het dag- en nachtritme verhoogt het risico op borstkanker bij muizen. Dit blijkt uit onderzoek (1) van medisch bioloog Kirsten van Dycke, die op 7 juni promoveerde aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit.
Onderzoekslab
Onderzoekslab (foto ANP)

Van Dycke deed onderzoek bij een muizenstam die sowieso borstkanker ontwikkelt. Bij de groep muizen bij wie het dag-nachtritme lange tijd wekelijks werd omgegooid, openbaarden de tumoren zich veel sneller. Bovendien kwamen de muizen meer aan in gewicht dan die in de controlegroep, een gewichtstoename die nergens anders door kon worden verklaard.
In eerdere onderzoeken was al een verband gevonden tussen nachtwerk en aandoeningen als (borst)kanker en obesitas. Alleen was die relatie puur op basis van statistiek, een oorzakelijk verband was nog niet gelegd. Het stond daarom niet vast of de verstoring van het dag-nachtritme de gezondheidsschade veroorzaakte. Een andere leefstijl die samenhangt met nachtwerk zou daar bijvoorbeeld ook debet aan kunnen zijn .

Ploegendiensten
Deze studie toont dit verband voor het eerst aan op basis van een experiment – weliswaar in muizen. Nog onderzocht moet worden in hoeverre de bevindingen in de muis zich vertalen naar de mens, maar aangezien de biologische klok en de wijze waarop kanker ontstaat bij mens en muis identiek zijn, raden de onderzoekers vrouwen met een aangeboren risico voor borstkanker af om ploegendiensten te draaien.

Idealiter zouden mensen ’s nachts niet hoeven werken, zegt klinisch psycholoog Ybe Meesters. Lees hier waarom >>

Ook is bekeken welke onderliggende mechanismen van de nachtdienst verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van kanker en obesitas in de muizen met een chronische jet lag. Dat blijken de ontregeling van de biologische klok en het slaaptekort te zijn. Geen rol spelen een vitamine D-tekort, onderdrukking van melatonine-aanmaak en een andere levensstijl.


1) KCG van Dycke. Working Around the Clock. Adverse health effects of circadian rhythm disturbance. Erasmus MC, 7 juni 2016.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.