Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verbeterde vragenlijst voor dementiepatiënten

Een nieuwe IADL-vragenlijst voor patiënten met dementie helpt problemen in het dagelijks functioneren al in een vroeg stadium te herkennen.

Dat zegt promovenda Sietske Sikkes van het VUmc. Ze ontwikkelde de lijst op basis van theorie en interviews met betrokkenen. Sikkes heeft de zogeheten Amsterdam IADL-vragenlijst zo samengesteld dat de vragen aansluiten op het dagelijks leven van mensen die de geheugenpolikliniek bezoeken.

Lijsten verouderd
Sikkes stelt dat de huidige IADL-vragenlijsten verouderd en kwalitatief beperkt zijn. Zo zijn ze vooral toegespitst op hoogbejaarde patiënten, terwijl patiënten vaak jonger dan 65 zijn. Ook houden de bestaande lijsten geen rekening met telefoon- en pc-gebruik.

Internationale versie
Momenteel wordt gewerkt aan een internationale versie van de vragenlijst, zodat hij wereldwijd gebruikt kan worden. Verder kan de lijst wellicht helpen om het effect van nieuwe behandelingen tegen dementie te meten.

Proefschrift
Sietske Sikkes promoveerde 14 oktober op haar proefschrift ‘Measuring IADL in dementia’ aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Artsennet
Door: redactie Nursing

Download het proefschrift

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.