Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Verbetering nodig in complexe wondzorg

De behandeling van complexe wonden is op veel onderdelen voor verbetering vatbaar. Er moeten meer professionals in de wondzorg worden opgeleid binnen alle zorgdisciplines. En de organisatie van de wondzorg kan beter.
Verbetering nodig in complexe wondzorg

Dat blijkt uit het rapport ‘Verkenning Wondbehandeling in Nederland’, dat is opgesteld door de verpleegkundig specialisten wondzorg Patricia van Mierlo en Erik de Laat van het UMC St Radboud Nijmegen. Het onderzoek werd gedaan in opdracht van het College voor zorgverzekeringen (CVZ). Het CVZ wil met de uitkomsten van dit onderzoek voorstellen doen aan de minister van VWS om de wondzorg in het basispakket beter te regelen.

Meer opleidingsplaatsen
De behandeling van complexe wonden, komt vaak terecht bij verpleegkundigen waarvan slechts 17 procent een specialistische opleiding op dit gebied heeft gevolgd. Daarom adviseren Van Mierlo en De Laat om meer professionals op te leiden die doelmatige zorg voor patiënten met complexe wonden bieden. Dit betekent dat het aantal opleidingsplaatsen binnen de bestaande opleidingen moet worden uitgebreid. Ook zijn de onderzoekers van mening dat de status en titulatuur van deze wondzorg professionals formeel vastgelegd moet worden.

Wonddossier
Ook de organisatie van de wondzorg kan beter. De oprichting van een koepelorganisatie voor wondbehandeling en de instelling van een kenniscentrum dat richtlijnen ontwikkelt en vaststelt kunnen daarin een grote rol vervullen. Ook moeten er gespecialiseerde wondklinieken komen waar patiënten gecoördineerd door diverse disciplines worden behandeld. En er moet een patiëntgebonden wonddossier worden ingevoerd. Patricia van Mierlo: ‘Geen overbodige luxe als je ziet dat patiënten voor hun wondzorg te maken kunnen krijgen met een verpleegkundige, wondconsulent, verzorgende, verpleegkundig specialist, praktijkondersteuner, doktersassistent, huisarts, specialist ouderengeneeskunde, gipsverbandmeester, medisch specialist, podotherapeut en huidtherapeut. Dan is het prettig als in zo’n wonddossier alle aspecten van de behandeling, de hoofdbehandelaar en de betrokken disciplines overzichtelijk door betrokkenen zijn te raadplegen.’

Wondverbanden
Tot slot is er verbetering te behalen op het gebied van materiaalkeuze voor verbandmiddelen. ‘Op basis van de huidige kennis is echter vrijwel geen voorkeur vast te stellen voor een bepaald type materiaal dat het beste is voor de wondgenezing. Een wetenschappelijke onderbouwing voor de keuze van verbandmateriaal ontbreekt. Daar ligt nog een interessant onderzoeksveld open’, aldus Erik de Laat.

UMC St Radboud
Door: redactie Nursing

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. HET ideale verbandmiddel voor wonden bestaat ook niet!! Het is van vele factoren afhankelijk welk middel het beste is voor de (…-)wond van patiënt X. Een product van bv Urgo kan heel goed zijn voor beenwond A, maar waardeloos voor beenwond B! Een voortdurend spel van trial and error, en een uitdaging voor de wonddeskundige, wat overigens vaak niet de arts is!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.