Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verbeteringen nodig bij spreekuren seksuele gezondheid

GGD’en voeren de spreekuren seksuele gezondheid op een verantwoorde wijze uit, maar er zijn wel verbeteringen nodig. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Die verbeteringen zijn bijvoorbeeld het onderhouden van deskundigheid, het maken van samenwerkingsafspraken en het verbeteren van de toegankelijkheid van het spreekuur. Deze verbeteringen zijn belangrijk om verspreiding van soa en hiv tegen te gaan.

Verpleegkundigen
Volgens de inspectie hebben niet alle verpleegkundigen die in dienst zijn van de GGD’en de aantekening seksuologie. Van de 28 GGD’en waren er vier die geen enkele verpleegkundige in dienst hadden met de aantekening seksuele gezondheid van de NVVS. De werkgroep is van mening dat iedere verpleegkundige de aantekening seksuologie moet hebben.

Deskundigheid verpleegkundigen
Een derde van de GGD’en doet onvoldoende om de deskundigheid van artsen en verpleegkundigen op het gebied van de seksuologie te onderhouden. En het merendeel van de verpleegkundigen voldoet niet aan het minimum aantal seksuele-gezondheidsconsulten om de deskundigheid te onderhouden. Bij 16 van de ggd’s komen niet alle verpleegkundigen toe aan de minimale norm van 400 nieuwe consulten per jaar. Volgens de inspectie is dit het minimum aantal consulten waarbij een zorgverlener zijn deskundigheid op peil houdt.

Bron: IGZ

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.