Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verbetertraject halveert aantal medicatiefouten

Het verbetertraject medicatieveiligheid blijkt succesvolle aanpak te zijn, minder patiënten hebben gezondheidsschade opgelopen door het stevig terugdringen van incidenten met medicijnen.

Zo werd minder vaak vergeten een medicijn toe te dienen, het aantal voorschrijffouten beperkt en verkeerde doseringen voorkomen. Het aantal fouten daalde met ruim 50 procent. Jaarlijks overlijden circa 1250 mensen door verkeerd medicijngebruik en belanden 19.000 mensen in het ziekenhuis.

Medicijnincidenten
De forse afname van het aantal incidenten is het directe gevolg van het Verbetertraject Medicatieveiligheid van Zorg voor Beter, een programma om de kwaliteit van de langdurige zorg te verbeteren. 35 organisaties uit de ouderenzorg, verstandelijke gehandicaptenzorg en de langdurige geestelijke gezondheidszorg hebben aan het traject deelgenomen. Op de afdelingen die werkten met het verbetertraject, daalde het aantal medicijnincidenten in totaal van circa 1200 tot onder de 500.

Medicijnspreekuur
De deelnemende organisaties namen tal van maatregelen om er voor te zorgen dat het aantal fouten afnam, zo blijkt uit een overzicht van Vilans, kenniscentrum voor langdurende zorg en uitvoerder van diverse verbetertrajecten. De maatregelen varieerden van een medicijnspreekuur en het verbeteren van medicatielijsten tot het doen van een extra check na het uitdelen van de pillen. Het regelmatige medicijnspreekuur met een apotheker had in een aantal gevallen als direct resultaat dat de patiënt minder medicijnen hoefde te slikken. Of een lagere dosering kreeg voorgeschreven omdat de klachten waren afgenomen.

Nog minder incidenten
Door het volgen van het verbetertraject hebben de betrokken instellingen beter zicht gekregen op hun medicatiebeleid en waar de knelpunten zitten. Medewerkers voelen zich door de nieuwe aanpak nauwer betrokken en melden ook veel eerder dat er in het proces iets niet goed is gegaan.

Zorg voor Beter
Andere thema’s die Zorg voor Beter aanpakt, zijn bijvoorbeeld valpreventie, medicatieveiligheid, arbeidsbesparende innovaties, zorg voor mensen met dementie, gedragsproblemen en eten & drinken. Zorg voor Beter is een initiatief van het ministerie van VWS. ZonMw heeft de regie. Vilans begeleidt een groot deel van de verbetertrajecten. Daarbij krijgt het steun van DGV, Nederlands Instituut voor verantwoord medicijngebruik dat veel inhoudelijke expertise heeft over farmaceutische zorg. Meer dan 700 zorgorganisaties doen al mee.

Zorg voor beter
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.