Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verdeeldheid over achterstallig ORT bij cao-overleg VVT

Werkgevers willen maar de helft van de achterstallige onbetaalde ORT uitkeren. De vakbonden gaan hier niet mee akkoord.
ort.jpg
De werkgevers willen de helft van de onbetaalde ort terugbetalen. - Foto: Fotolia

Een van de heikele punten aan de cao-onderhandelingstafel is de onregelmatigheidstoeslag (ORT). Werkgevers hebben jarenlang te weinig ORT uitbetaald. De rechter heeft echter bepaald dat ze dat moeten uitbetalen aan hun werknemers. Hierover zegt onderhandelaar Sarah Dobbe van de FNV: ‘De werkgevers willen in de cao opnemen dat ze maar de helft van dit bedrag betalen en dat de medewerkers de andere helft uit eigen zak betalen door het inleveren van vakantiedagen en minder loonsverhoging. Dat is natuurlijk absurd, we willen dat de rechterlijke uitspraak gewoon wordt nageleefd. (…) De meeste zorginstellingen kunnen dit gewoon betalen, maar we snappen dat werkgevers zich zorgen maken over sommige instellingen die het nu financieel moeilijker hebben. Natuurlijk laten we geen instellingen om deze reden failliet gaan. Juist daarvoor willen we aan de cao-tafel samen oplossingen zoeken, zodat geen enkele instelling zich dan zorgen hoeft te maken over bijvoorbeeld faillissement.’

Onlangs kreeg de allereerste verzorgende ig duizenden euro’s aan ORT terug na een rechtszaak. Lees meer >>

De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg (vvt) worden hervat. Sarah Dobbe, cao-onderhandelaar FNV Zorg & Welzijn: ‘Eerder eisten de werkgevers van ons dat wij onze belangrijkste punten inslikten en zonder meer akkoord gingen met hun belangrijkste punten. Onacceptabel.’ FNV Zorg & Welzijn wil afspraken maken om de doorgeslagen flexibilisering aan te pakken en daarmee ook het hoge ziekteverzuim. Ook wil de vakbond afspraken maken over de grote onzekerheid in de thuiszorg door aanbestedingen en faillissementen. 

Hoe kun je als verzorgende ig onbetaalde ORT terugvorderen van je werkgever? Klik hier voor een stappenplan >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.