Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verdubbeling MRSA-gevallen in ziekenhuizen

Ziekenhuizen hebben de afgelopen jaren steeds vaker te maken gehad met een MRSA-uitbraak. Tussen 2002 en 2006 vond een verdubbeling van het aantal gevallen plaats.

Dit blijkt uit onderzoek van het NIVEL en Maastricht UMC+ dat is gepubliceerd in Clinical Microbiology and Infection.

Varkens
Anders dan in ziekenhuizen, komt MRSA vooralsnog niet voor in huisartsenpraktijken. De oorsprong van MRSA ligt dus niet in de ‘open populatie’ maar in de ziekenhuizen en in bekende risicogroepen, zoals patiënten die in buitenlandse ziekenhuizen zijn verpleegd, patiënten met terugkerende huidinfecties, boeren die varkens of mestkalveren houden en gezinsleden van deze risicogroepen.

Antibiotica beperken
NIVEL-onderzoeker Gé Donker: ‘Dat wij geen MRSA vinden in de huisartsenpraktijk laat zien dat de MRSA-uitbraken in de ziekenhuizen zich daarbuiten niet hebben verspreid. Dat is goed nieuws, maar het betekent niet dat dit nooit zou kunnen veranderen. Om resistentie te voorkomen moeten huisartsen antibiotica beperkt blijven voorschrijven.’

Skipr
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.