Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Verhitte reacties op bijbaan Samsom als ‘wijkverpleegkundige’

PvdA-leider Diederik Samsom klust iedere vrijdag bij als 'wijkverpleegkundige', schrijft het Financieel Dagblad vandaag. Kritiek over het gebruik van deze term is niet van de lucht. Ook beroepsvereniging V&VN reageert.
Verhitte reacties op bijbaan Samsom als ‘wijkverpleegkundige’

Volgens een bericht in het Financieel Dagblad probeert Samsom met zijn nieuwe bijbaan een vinger aan de pols te houden en te kijken waar het beleid schuurt, nu het kabinet per 1 januari grote delen van de langdurige zorg voor ouderen en gehandicapten hervormt en overhevelt naar de gemeenten. Samsom zou hier vaak op aangesproken worden, als hij langs de deuren gaat. Door zijn bijbaan als ‘fietsende washand’, zoals de wijkverpleegkundige volgens het Financieel Dagblad (FD) in de volksmond heet, wil hij ondervinden of en hoe zijn hooggespannen verwachtingen kunnen uitkomen.

Denigrerende term

Op Twitter is kritiek niet van de lucht: ‘Waarom is hij zogenaamd aan de slag als wijkverpleegkundige, terwijl hij dat niet is? Wordt er niet bedoeld ‘helpende?’ Wijkverpleegkundige is een hoogopgeleide zorgprofessional!’ Met name de term ‘fietsende washand’ oogst kritiek, al is deze term volgens zijn voorlichter niet door Samsom gebruikt, maar waarschijnlijk door het FD zo geformuleerd. ‘Fietsende washand? Zorgwekkend dat men niet weet wat het werk van een wijkverpleegkundige inhoudt. Fietsende washand is een denigrerende naam voor een wijkverpleegkundige.’

Geuzennaam

Beroepsvereniging V&VN, op dit moment samen met branchevereniging Actiz bezig met een imagocampagne voor de ouderenzorg, reageert op het bericht. ‘Natuurlijk is het niet handig van Diederik Samsom, als hij zichzelf ‘wijkverpleegkundige’ noemt, hij is er niet voor opgeleid, en doet daarmee geen recht aan de vakbekwame, daarvoor opgeleide wijkverpleegkundige,’ aldus woordvoerster Monique Verkerk. ‘En met de term ‘fietsende washand’ doe je haar natuurlijk helemáál tekort. Maar vooralsnog denken wij dat de term wijkverpleegkundige vooral als geuzennaam gebruikt, en dat hij aan de hand van vrijwilligerswerk alleen maar pleit voor meer aandacht voor goede zorg. En dat is wat ons betreft natuurlijk hartstikke prima.’ Overigens loopt Diederik Samsom mee met een van de ambassadeurs wijkverpleging van V&VN.

Imagocampagne ouderenzorg

Werkgeversorganisatie in de ouderenzorg ActiZ en beroepsvereniging V&VN starten binnenkort met een imagocampagne voor het werken in de ouderenzorg, gericht op hbo-verpleegkundigen. De partijen krijgen daarvoor subsidie van het ministerie van VWS. V&VN directeur Helma Zijlstra legt uit>>>

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Als hij dat echt zou hebben gezegd is hij zelfs strafbaar.
    Ik ben toevallig de BIG wetgeving aan het leren en je mag jezelf absoluut NIET verpleegkundige of welk beroep van artikel 3 ook noemen, dit is een strafbaar feit. En al helemaal als hij ook vanuit dit perspectief zou gaan handelen. Aldus mnr Samson.

  3. Het is vanuit juridisch oogpunt ook niet juist daar verpleegkundige ( al dan niet met ‘wijk’ ervoor ) een beschermde titel is net zo min hij zich als arts mag noemen. Is hij en het FD zich daarvan bewust? Overigens wordt het door dit artikel weer pijnlijk duidelijk hoe de samenleving tegen verpleegkundigen en VIGers aankijkt ongeacht in welke setting men werkt. Daar zouden we is iets aan moeten doen en dan niet alleen m.b.t. de hbo verpleegkundige, maar zeker ook de mbo niveau 4 verpleegkundige en verzorgende-IG niveau 3.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.