Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verhoogd risico MRSA op IC

IC-patiënten die verblijven op een afdeling waar eerder patiënten met resistente bacteriën werden opgenomen, lopen meer risico om zelf ook besmet te raken. Dat staat in Archives of Internal Medicine, een tijdschrift van de American Medical Association.

Het gaat om de ziekenhuisbacterie MRSA (Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus) en VRE (Vancomycine Resistente Enterokokken), bacteriën die gevaarlijk zijn voor ernstig zieke patiënten.

Hardnekkig
De besmetting van vloeren, bedden, OK-jasjes, kranen en andere objecten in ziekenhuiskamers met de bacteriën is hardnekkig, maar het is nog niet bekend of het besmettingsniveau hoog genoeg is om patiënten te besmetten. Het kan ook zijn dat de huidige schoonmaaktechnieken niet afdoende zijn.

Opnamedagen
Onderzoekers van de Brigham and Women’s Hospital en de Harvard Medical School in Boston verrichtten tussen 2003 en 2005 onderzoek naar MRSA onder 8,203 patiënten tijdens 11.528 opnamedagen in acht IC’s . Er werden bij opname en vervolgens wekelijks, kweken van de patiënten afgenomen om te onderzoeken of er sprake was van besmetting met MRSA en VRE.

Grotere kans
Veertien procent van de IC-patiënten verbleef in kamers waar voorheen patiënten met MRSA verbleven, dertien procent in kamers waar eerder patiënten lagen met VRE. De ‘nieuwe’ patiënten in eerder besmette kamers, bleken een grotere kans te hebben ook besmet te raken, dan zij die in kamers werden opgenomen waar voorheen geen MRSA- of VRE-infectie was geconstateerd (3,9 procent vs. 2,9 procent bij MRSA en 4,5 procent vs. 2,8 procent voor VRE. Van alle nieuwe gevallen werd 5,1 procent van de nieuwe MRSA’s en 6,8 procent van de nieuwe VRE-gevallen veroorzaakt door eerdere gevallen in dezelfde kamer.

Prevalentie
De nieuwe gevallen kwamen voor in kamers die werden schoongemaakt volgens landelijke richtlijnen. Volgens de onderzoekers zijn de risico’s niet heel groot, maar toch van belang omdat de prevalentie van besmettingen met resistente bacteriën toeneemt.

Meer over MRSA op nursing.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.