Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verhoogd risico op kaakbotnecrose bij gebruik van intraveneuze bisfosfonaten

Er bestaat een licht verhoogd risico op kaakbotnecrose (afsterven van botweefsel in de kaak) bij patiënten die bisfosfonaten gebruiken.
Verhoogd risico op kaakbotnecrose bij gebruik van intraveneuze bisfosfonaten

Dit blijkt uit een beoordeling die is uitgevoerd door het wetenschappelijke Comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik (CHMP) van het Europese bureau voor de geneesmiddelenbeoordeling (EMEA), waarin het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) is vertegenwoordigd.

Kanker en bisfosfonaten
Het risico op kaakbotnecrose is over het algemeen laag, maar het is hoger bij patiënten die aan kanker lijden en behandeld worden met intraveneuze bisfosfonaten. Het risico is lager bij patiënten die orale bisfosfonaten gebruiken en bij andere indicaties, zoals osteoporose.

Gebitscontrole adviseren
Bisfosfonaten worden gebruikt om de gevolgen van botaandoeningen te behandelen. Het CBG adviseert dat patiënten met kanker een gebitscontrole door de tandarts laten doen voordat de behandeling met bisfosfonaten begint. Bij andere indicaties moeten patiënten hun tandarts bezoeken als hun gebit in slechte staat is.

Risico kaakbotnecrose
Aanvullend onderzoek moet het verhoogde risico op kaakbotnecrose beter in kaart brengen en uiteindelijk terugdringen. Het CBG is van mening dat de voordelen van bisfosfonaten nog steeds opwegen tegen de nadelen.

Door: redactie Nursing
CBG

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.