Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Vermalen tablet soms gevaarlijk

Verpleeghuizen vermalen nog steeds tabletten waarbij dat niet mag, zo blijkt uit een kleine steekproef in Utrecht.
Vermalen tablet soms gevaarlijk

Maagsapresistente coatings, retardpreparaten, alles gaat in de vergruizer op een aantal afdelingen van zes verpleeghuizen in Utrecht. Bewoners krijgen daardoor geneesmiddelen rechtstreeks in de maag, met als gevolg etsing van de slokdarm door alendroninezuur, onwerkzaamheid van bisacodyl of een toxische dosis door wegvallen van de vertraagde afgifte van metoprolol.

Onterecht vermalen van tabletten
Femke Mandemaker ontdekte de onterechte vermaling van de tabletten tijdens haar bachelorscriptie voor de studie farmaceutische wetenschappen en publiceert daarover deze week een artikel in het Pharmaceutisch Weekblad. Twee jaar eerder liet apotheker Joris Uges in hetzelfde blad zien dat veel tabletten onterecht worden vermalen in verpleeghuizen. Dat heeft er echter niet toe geleid dat het vermalen van deze tabletten is stopgezet.

Medisch Contact
Door: redactie Nursing

10 REACTIES

 1. Leuk dat dit artikel weer opgehaald is.
  Al meer dan 30 jaar doe ik mijn beklag hierover bij de apotheek, immers zij zijn de terzake deskundigen. Werkzaam op de IC krijgen de meeste pat voeding via een maagsonde dus de medicatie ook. Heel is onmogelijk dus vermalen. Apotheker weigert iedere medewerking (ja, dat kunnen ze dus echt …). De meeste info hebben we via Nutricia die daar wel literatuur over heeft. Sinds 2 jaar lukt het om artsen iets succesvoller voor te schrijven. Plots valt de apotheker nu wel bij, eerst de amiodaron (ampullen oplossing werd via maagsonde gegeven (advies firma)) Dit is echter veel duurder dan tabletten … dus mochten plots de tbl gemalen worden.
  Sinds begin dit jaar staat eindelijk bij de medicatie hoe dit te malen of uiteen laten vallen of er word overlegd over andere medicatie …
  Verandering na 30 jaar, dat is bijna een generatie …

 2. Lees alle reacties
 3. Ik ben blij dat er eens wordt nagedacht over het al dan niet pletten van medicatie. Sommige medicatie pletten kan ook schadelijk zijn voor de pletter himself. Ooit heb ik eens gevaarlijke TB medicatie moeten pletten die op onze ademhaling werkte.
  De smaak van de vla gaat er ook niet op vooruit met 11 medicamenten erbij. Pletten is eigenlijk iets voor de apotheek(ev. onder beschermende omstandigheden), aangevuld met ev. smaak en geurstoffen door de bereider. Artsen mogen ook eens denken over vermindering van medicatie (vb. in combinatie met operatie, narcose, ondervoeding, …)

 4. We leggen op deze manier de verantwoordelijkehid bij de verkeerde functies. Bij slikproblemen of het weigeren van medicatie moet de (verpleeg)huisarts worden ingeschakeld. Die moet in overleg met de apotheek bekijken of er alternatieve toedieningsvormen voorhanden zijn. Zij moeten met elkaar een oplossing bedenken. Wanneer er wel gemalen moet worden dan moet de (verpleeg)huisarts hiervoor een indicatie afgeven en moet de apotheek aangeven op welke wijze de medicatie toegediend moet worden. Dit moet dan ook duidelijk vermeld staan op de toedienlijst en eventueel het Baxterzakje.

 5. hallo,
  Even reageren op het vermalen van medicijnen in verpleeghuis/verzorgingshuis.Het gaat meestal om mensen die dement PG bewoners, die weigeren vaak hun medicatie, slikproblemen enz. waarbij ze de medicatie uitspugen het is gevaarlijke als ze de benodigde medicatie niet krijgen. dan kies je voor malen met vla wat ze lekker vinden ,Heb geen vooroordeel naar de verzorgende in de verpleeghuis/verzorgingshuis, Zolang je zelf geen werkervaring hebt in deze sector!! Waarom is er personeels te kort zo hoog in deze sector? De meeste verpleegkundigen enz willen niet werken nmet deze doelgroep !!! Wel eens gekeken hoe een PB bewoner word verzorgt in ziekenhuis ( beroerd) omdat ze geen ervaring hebben met deze doelgroep. Wat ik zie haantjes gedrag elkaar kleineren in de zorg ( werkzamen ) dat maakt het werken leuk in de zorg.

 6. Wie kan mij advies geven.
  Ik werk sinds kort op een PG afdeling. Waar ik van schrok was het volgende: zorgvrager had 11 verschillende soorten medicatie om 08.00u, deze werden in 1 medicijnbekertje gedaan, tezamen vermalen en in een beetje vla geroerd en aan de zorgvrager gegeven. Bij mijn weten mag dit niet, je voegt 11 verschillende,vaak chemische middelen samen en lost deze ook nog gedee
  lteelijk op. Op mijn vraag waarom dit zo gedaan werd, werd geantwoord, dat mag zo van de arts en we doen het altijd zo en als laatste, het maakt toch niet uit, het komt toch allemaal in de maag, gemalen of niet!

 7. Ik heb het vermoeden dat verzorgend/verpleegkundig personeel niet eens doorheeft dat het vermalen van sommige tabletten schadelijk kan zijn. Voorlichting lijkt mij nodig. En wellicht kan het op de verpakking van de medicatie of op de medicijnlijsten genoemd worden.
  Arne, stemmen met je verstand ipv de Bijbel… alsof dat elkaar uitsluit. Integendeel!

 8. Dit is een logisch gevolg van marktwerking, door werkdruk/onvoldoende (gekwalificeerd personeel) wordt het medicijnrondje als een lastig tijdrovend iets gezien tijden de was/toiletrondes.
  Heel aardig dit soort onderzoeken, maar elk familielid van een bewoner in een willekeurig verpleeghuis zal beamen dat dit gebeurt.
  En gezien verder kabinetsplannen mbt de zorg zal dit niet beter worden. In plaats van te ageren op de steeds slechter kwaliteit van zorg, zou men eens moeten kijken bij de wortels van dit kwaad…de politiek en misschien een moeten gaan stemmen met het verstand ipv de bijbel of een andere vreemde emotie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.