Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Vermijdbare schade bij ziekenhuispatiënten niet gedaald

De potentieel vermijdbare schade in ziekenhuizen is tussen 2004 en 2008 niet gedaald. Jaarlijks overlijden nog bijna 2000 patiënten als gevolg van vermijdbare fouten.
Vermijdbare schade bij ziekenhuispatiënten niet gedaald

Dit staat in het rapport ‘Monitor Zorggerelateerde Schade 2008. Dossieronderzoek in Nederlandse ziekenhuizen’ van het NIVEL en EMGO+ dat vandaag openbaar is gemaakt.

Kritisch over eigen functioneren
Waar in 2004 4,1 procent van alle sterfgevallen nog voorkomen had kunnen worden, is dat nu 5,5 procent. Het lijkt dus alsof de sterfte is gegroeid, maar onderzoekers stellen dat het formeel geen stijging is. Het zou statistisch gezien toeval kunnen zijn, en ziekenhuizen en medisch specialisten zijn kritischer en opener over het eigen functioneren geworden.

Veiligheidsmaatregelen
‘Maar de cijfers laten wel zien dat het probleem robuust is,’ zegt hoogleraar patiëntveiligheid en onderzoeker Cordula Wagner tegenover de Volkskrant. ‘Er is wel degelijk iets aan de hand. En dit kan niet met losse maatregelen worden opgelost. Veiligheidsmaatregelen die ziekenhuizen nu al nemen, moeten intensiever en sneller worden ingevoerd.’

Medicatiefouten
De aard van de zorggerelateerde schade hebben vooral te maken met het
chirurgisch proces, invasieve behandelingen, het verstrekken van medicatie en het
diagnostische proces. Ten opzichte van 2004 is de incidentie potentieel vermijdbare
zorggerelateerde schade vooral toegenomen bij het chirurgisch proces en de diagnostiek.

Onderzoek patiënten
In de studie werden ruim 4000 patiëntendossiers uit 20 ziekenhuizen beoordeeld. Het onderzoek werd voor de tweede keer uitgevoerd en had betrekking op cijfers uit 2008. Het eerdere onderzoek werd gedaan in 2004.

Nivel / De Volkskrant
Door: redactie Nursing

9 REACTIES

 1. Goed dat er onderzoek naar gedaan wordt! ALleen ben ik bang dat het probleem niet wordt opgelost door veiligheidsmaatregelen versneld in te voeren.
  Er zijn zoveel situaties waarin het haast voor de hand ligt dat er (grove)fouten worden gemaakt. Bijv. alleen nachtdienst draaien. En wie controleert de medicatie? Of wie helpt er wanneer er 2 patiënten achter elkaar acuut verslechteren? Enz.enz. Personeel kan praten wat ze willen, maar het antwoord is *er is nog niets ernstigs gebeurd* of * daar is het nachthoofd voor* (wat nogal moeilijk gaat als er 3 afdelingen zijn waar ze alleen nachtdiensten draaien.
  Dan heb ik het alleen nog maar over de verplegingen. Over de werkdruk van artsen nog maar niet te spreken…

 2. Lees alle reacties
 3. Kenmerkend voor de verstarring: Er zijn nog steeds geen ziekenhuizen zijn die voldoen aan de ISO 9000 kwaliteitsnorm. De basis van waaruit fouten kunnen worden geminimaliseerd.
  Veel bedrijven en zelfs tuinderijen hebben die certificaten al vele jaren, terwijl fouten daar veel geringere gevolgen hebben!!
  Dat gebrek aan kwaliteitsdenken leidt tot trieste voorbeelden zoals:
  Ruwweg 20 jaar geleden bleek dat bij een paar procent van de operaties spullen (ook messen!) achterbleven in de operatiewond (bv buik) van de patiënt => heroperaties en zelfs onnodige doden.
  Ondanks beloften van beterschap bleek een aantal jaar terug dat er in >10jaar niets was verbeterd….
  En dat terwijl het zo simpel is; eenvoudig al je spullen voor en na de operatie ophangen/neerleggen op een bord waarop staat aangegeven wat waar moet liggen.
  En dan even checken, en laten aftekenen voor dat checken…
  Nederlandse ziekenhuizen scoren dus ook significant slechter dan die in de ons omringende landen.
  Er komt pas verbetering als ziekenhuizen normale bedrijfs-organisaties worden die artsen in dienst hebben met normale academische salarissen. Daarmee wordt de verantwoordelijkheid eenduidig (directie) en een klimaat gefaciliteert dat overleg met alle geledingen op voet van gelijkheid mogelijk maakt.
  In België verdienden specialisten minder dan de helft en presteren de ziekenhuizen significant beter dankzij betere samenwerking…

 4. @van der Peijl
  Het Nederlandse zorg systeem is in de huidige vorm slechts in beperkte mate in staat om te leren van bv buitenlandse zorg initiatieven om patiënten veiligheid en de zorg in haar geheel drastisch te verbeteren. Het opnieuw blijven uitvinden van het wiel is op dit moment een heel gebruikelijke en geaccepteerde aanpak.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.