Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vermijdbare sterfte ziekenhuizen daalt flink

De potentieel vermijdbare schade en sterfte in ziekenhuizen is de afgelopen jaren gehalveerd. In 2011-2012 overleden 970 patiënten als gevolg van vermijdbare fouten. In 2008 waren dit er nog 1960.
Vermijdbare sterfte ziekenhuizen daalt flink

Dat blijkt uit onderzoek in Nederlandse ziekenhuizen van het NIVEL en EMGO+/VUmc. Voor het onderzoek zijn 4000 dossiers onderzocht, waarvan 2000 van overleden patiënten en 2000 uit het ziekenhuis ontslagen patiënten. De resultaten zijn vandaag gepresenteerd. Naast de daling van de potentieel vermijdbare sterfte, is ook de potentieel vermijdbare schade gedaald. In 2008 had 2,9 procent van de opgenomen patiënten te maken met schade die voorkomen had kunnen worden, in 2011-2012 was dat 1,6 procent.

Veiligheidsprogramma

De forse daling van de vermijdbare schaden en vermijdbare sterfte komt mede door de implementatie van het landelijke VMS Veiligheidsprogramma. ‘Maar ook alle extra aandacht voor patiëntveiligheid in ziekenhuizen, de controles van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, de ontwikkeling van richtlijnen door verschillende beroepsgroepen en een verbetering van de patiëntveiligheidscultuur onder verpleegkundigen en artsen leidden tot verbeteringen’, zegt onderzoeksleider en hoogleraar patiëntveiligheid Cordula Wagner tijdens de presentatie van het onderzoek.

Verbeteringen

Toch moet er niet te vroeg worden gejuicht, want er zijn ook verbeteringen mogelijk. Zo bleek deze zomer al dat het VMS Veiligheidsprogramma nog niet in alle ziekenhuizen goed is geïmplementeerd. En verdienen thema’s over medicatieveiligheid, veiligheid van het chirurgisch proces, cardiovasculaire aandoeningen en infectiepreventie meer aandacht. Ook zijn er thema’s die nu nog niet binnen het Veiligheidsprogramma vallen, maar daar wel aan toegevoegd moeten worden: antistolling, respiratoire aandoeningen en endocriene aandoeningen. ‘Ook het periodiek trainen van zorgverleners in het toepassen van medische apparatuur en hulpmiddelen kan de patiëntveiligheid nog meer verbeteren’, zegt Wagner. Voorbeelden zijn het instellen van infuuspompen, het inbrengen van katheters, het aanleggen van drains en het hanteren van scopen. Volgens de onderzoekers kunnen e-learnings en simulatietrainingen voor het oefenen van technische vaardigheiden de deskundigheid op pijl houden en verbeteren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.