Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vermoeide kinderen hebben vermoeide moeders

UTRECHT - Moeders van kinderen die lijden aan het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS) hebben symptomen die vergelijkbaar zijn met die van hun zieke kinderen. Het is voor het eerst dat de families van gezonde en chronisch vermoeide kinderen vergeleken zijn.

Kinderarts Elise van de Putte van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (onderdeel UMC Utrecht) beschrijft deze resultaten in een artikel genaamd “Mirrored symptoms in mother and child with the Chronic Fatigue Syndrome” in het juni-nummer van het Amerikaanse tijdschrift Pediatrics.
In haar onderzoek vergeleek Van de Putte de ouders van 40 chronisch vermoeide kinderen tussen de 12 en de 18 jaar, met de ouders van 36 gezonde kinderen. Bij maar liefst negen moeders van chronisch vermoeide kinderen is de gerapporteerde vermoeidheid even ernstig als die van volwassenen met het chronisch vermoeidheidssyndroom. De meeste moeders rapporteerden behalve vermoeidheidsklachten ook meer psychische problemen als angst en depressie. Bij de vaders ontbraken deze symptomen.
 
Oorzaak
Het onderzoek van Van de Putte doet geen uitspraak over de oorzaak van de soortgelijke problemen bij moeder en kind. De problemen van moeder kunnen een reactie zijn op problemen van het kind, maar het omgekeerde is ook mogelijk. Ook gedeelde genetische of omgevingsfactoren zouden het verband kunnen verklaren.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.