Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Vernevelapparaat bij COPD-patiënt regelmatig ingezet uit gewoonte’

Bij patiënten met een exacerbatie COPD wordt nog regelmatig een vernevelapparaat ingezet terwijl een behandeling met een dosisaërosol met een voorzetkamer sneller werkt. Verpleegkundigen kiezen voor het vernevelapparaat uit gewoonte of gemak. Dit stellen deskundigen in Nursing oktober.
'Vernevelapparaat bij COPD-patiënt regelmatig ingezet uit gewoonte'

Volgens de bestaande richtlijnen is een vernevelapparaat pas geïndiceerd als andere toedieningsvormen niet meer in aanmerking komen. In de praktijk wordt het vernevelapparaat echter regelmatig ingezet uit gewoonte of gemak, zegt longverpleegkundige en verpleegkundig consulent astma en COPD Jan van Weert.

Tijdrovend
Toch blijft vernevelen een tijdrovende klus: het in en uit elkaar zetten van het apparaat, de tijd die vernevelen kost, het reinigen achteraf. En vernevelen kan belastend zijn voor de patiënt. Zowel Van Weert als longarts Lieven Dupont uit het UZ Leuven zijn van mening dat je de patiënt feitelijk gezien veel sneller kunt behandelen met een dosisaërosol met een voorzetkamer. ‘Wat mij betreft is dat de toekomst, maar dat is natuurlijk wel afhankelijk van de artsen die de vernevelaars voorschrijven’, zegt Van Weert.

Patiëntencomfort
In Nederland gebeurt dit al op de verpleegafdeling longziekten in het Medisch Centrum Alkmaar. Daar wordt – naar volle tevredenheid – bij patiënten met een exacerbatie COPD niet meer de vernevelaar gebruikt, maar een aërosol met voorzetkamer. ‘Bij herziening van het protocol is hiertoe besloten, na een voorzet van de longverpleegkundigen. Het is minder arbeidsintensief en minder belastend voor de patiënt. Daarnaast is inhaleren een stuk veiliger voor de verpleegkundige’, vertelt longverpleegkundige Ingrid Weemhoff. ‘Studies hebben aangetoond dat het gebruik van de voorzetkamer minstens zo efficiënt is als vernevelen’, zegt ze. ‘Patiënten die per se willen vernevelen, mogen dat natuurlijk nog steeds.’

Lees de regels van het vernevelen in Nursing oktober. Nog geen abonnee?


Beeld: Koos Groenewold
Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het valt me op dat hierboven de verpleegkundige beslist over de toedieningsvorm. Wij nemen regelmatig patiënten op met exacerbatie COPD. Het zijn de artsen die het vernevelen voorschrijven, de verpleegkundige beslist hier niet zelf in. Wij schrijven namelijk geen recepten uit! Vaak is het juist zo, dat wij bij de arts moeten aangeven dat de patiënt nog vernevelt en dat hij misschien weer terug kan op ‘puffers’. Mijns inziens is de arts hierin verantwoordelijk!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.