Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vernieuwd: de digitale Arbocatalogus VVT, met meer praktische adviezen

De in januari vernieuwde digitale Arbocatalogus VVT bevat nog steeds de meest actuele richtlijnen over veilig en gezond werken, en op de nieuwe website krijgen verpleegkundigen ook meer praktische tips om bijvoorbeeld overbelasting te voorkomen.
Op de Arbocatalogus VVT staan ook praktijktips voor de preventie van infectierisico's, zoals over het veilig werken met naalden. Foto Arno Massee

De digitale Arbocatalogus VVT, te vinden op arbocatalogusvvt.nl, is ingedeeld in 9 thema’s zoals fysieke belasting cliëntgebonden en fysieke belasting niet-cliëntgebonden, werkdruk en ongewenst gedrag van cliënten of van collega’s.

Per thema staan de meest actuele regels en richtlijnen benoemd. Ook vind je praktische tips, adviezen voor je werkgever en verwijzingen naar handige filmpjes en andere instrumenten.

Fysieke belasting

Bij het thema fysieke belasting cliëntgebonden staan onder andere links naar relevante hoofdstukken uit de Arbeidsomstandighedenwet. Ook staan er specifieke regels en adviezen voor bij horizontale transfers, transfers vanuit zit of lig, steunkousen, statische belasting en manoeuvreren.

Er staan bijvoorbeeld filmpjes voor het gebruiken van een tillift, en je kunt gratis e-learning modules doen over het werken met glijzeilen en over decubitus en transfers.

Werkdruk

Bij ‘werkdruk aanpakken’ wordt onder andere verwezen naar een checklist om afspraken met het team te maken om werkdruk te verminderen en te voorkomen. Een tip uit deze lijst is bijhouden waarom jij of je collega’s moeten overwerken, zo’n overzicht kan anderen bewuster maken van de noodzaak van veranderingen in de organisatie.

De Arbocatalogus VVT is een initiatief van vakbonden NU’91, FNV, CNV en FBZ, en brancheorganisaties ActiZ en Zorgthuisnl.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.