Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleeghuis verplicht familie mee te helpen

Familieleden van nieuwe verpleeghuisbewoners van zorgorganisatie Vierstroom zijn voortaan verplicht om mee te helpen. Vier uur per maand moeten zij zich inzetten.

Het gaat om een experiment in verpleeghuis Westerveen in Bergambacht en Wilgenhoven in Vlist, waar dementerenden verblijven. Familie moet verplicht vier uur per maand meehelpen met verzorgenden en verpleegkundigen. Het gaat niet om verzorgtaken, maar vooral om gezelschap: spelletjes doen, voorlezen, wandelen of toezicht houden op de groep.

 

AWBZ niet genoeg
Vierstroom-bestuurder Jeroen van den Oever: ‘We verwachten allemaal een hoge kwaliteit van zorg en verpleging in een kleinschalige en humane leefomgeving. We moeten eerlijk zijn en de familie van deze ouderen uitleggen dat we alleen met professionals, betaald vanuit de AWBZ, deze ambitie niet kunnen blijven waarmaken. De AWBZ biedt een goede basis voor de verpleging en verzorging, maar voor de kwaliteitseisen die wij stellen is het eigenlijk net niet genoeg. Een kleine bijdrage in tijd van elke betrokken familie kan geweldig veel toevoegen aan met name het welzijn van onze cliënten.’

 

Weigeren
Eventueel kunnen mensen hun verplichting ook ‘afkopen’, zegt een Vierstroom-woordvoerster tegen ANP. De organisatie weet nog niet wat de consequenties worden als familie weigert mee te werken. Familieparticipatie maakt deel uit van een omvangrijk programma dat Vierstroom voert om de kwaliteit van leven van haar cliënten in de toekomst te bewaken.

 

Bron: Vierstroom /ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.