Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties39

Verpleeghuis voert verplichte familieparticipatie in

Familieleden van nieuwe verpleeghuisbewoners van zorgorganisatie Vierstroom zijn voortaan verplicht om mee te helpen. Vier uur per maand moeten zij zich inzetten.
Verpleeghuis voert verplichte familieparticipatie in

Het gaat om een experiment in verpleeghuis Westerveen in Bergambacht en Wilgenhoven in Vlist, waar dementerenden verblijven. Familie moet verplicht vier uur per maand meehelpen met verzorgenden en verpleegkundigen. Het gaat niet om verzorgtaken, maar vooral om gezelschap: spelletjes doen, voorlezen, wandelen of toezicht houden op de groep.

AWBZ niet genoeg
Vierstroom-bestuurder Jeroen van den Oever: ‘We verwachten allemaal een hoge kwaliteit van zorg en verpleging in een kleinschalige en humane leefomgeving. We moeten eerlijk zijn en de familie van deze ouderen uitleggen dat we alleen met professionals, betaald vanuit de AWBZ, deze ambitie niet kunnen blijven waarmaken. De AWBZ biedt een goede basis voor de verpleging en verzorging, maar voor de kwaliteitseisen die wij stellen is het eigenlijk net niet genoeg. Een kleine bijdrage in tijd van elke betrokken familie kan geweldig veel toevoegen aan met name het welzijn van onze cliënten.’

Weigeren
Eventueel kunnen mensen hun verplichting ook ‘afkopen’, zegt een Vierstroom-woordvoerster tegen ANP. De organisatie weet nog niet wat de consequenties worden als familie weigert mee te werken. Familieparticipatie maakt deel uit van een omvangrijk programma dat Vierstroom voert om de kwaliteit van leven van haar cliënten in de toekomst te bewaken.

Vierstroom/ANP

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

39 REACTIES

 1. Heb al een reactie gezet.
  Merk hier wel uit verdere reacties dat velen de oudere/kwetsbare/gehandicapte liever kwijt dan rijk zijn.
  Schreeuwen om rechten/plichten vergeten!!!! Er kunnen zeker situaties zijn….komt er vooruit… dan kan de zorg daar begrip voor op brengen!!!Het is geen must…
  Hulde aan Brabantzorg die de familie mee laat participeren. Geen verplicht nummer. En het loopt en gaat steeds beter.. Betrekken/betrokken.

 2. Lees alle reacties
 3. Wie stopt deze op geld beluste zelf verrijker? mantelzorg=Mantelzorg is zorg die niet in het kader van een hulpverlenend beroep wordt gegeven aan een hulpbehoevende door één of meerdere leden van diens directe omgeving, waarbij de zorgverlening direct voortvloeit uit de sociale relatie, matelzorg overkomt je, zie verder de site van mezzo. Jeroen is compleet ontwetend. Palet Welzijn van Vierstroom waakt voor overbelasting van mantelzorgers, zorgt Jeroentje voor meer werk voor palet Welzijn? levert hem dat een bonus op? Verpleeghuizen van Vierstroom zijn zwaar onderbezet. Gouda heeft een overload aan overhead personeel, de linkerhand weet daar niet wat de rechterhand doet. Personeel wordt boventallig verklaard, niet meer nodig! en via dezelfde deur komt een een of andere project manager die veel duurder is binnen.
  Zelfsturende teams , het verplegend personeel roeit met de riemen die zij hebben maar kaders zijn niet neergezet, wie neemt verantwoordelijkheid voor wat? en zo kun je doorgaan, wie stopt deze man?

 4. ik zie het helemaal voor me als ik straks in een dergelijke situatie terecht kom. ik heb kind noch kraai, dus waarschijnlijk wordt ik óf overweldigd door zorg (hij is toch maar alleen, aaahhh zielig), óf aan mijn lot overgelaten (had ie maar voor helpers moeten zorgen….)

 5. (mbt 5x Cor, 5 aug) Mijn eerste associatie: dronken gebral, of manische fase en pilletjes niet op tijd ingenomen; dat past wel bij Cor’s verhaal dat de bewoners na zijn/haar bezoek op tilt slaan 😉 Wel intelligent & taalvaardig. Tweede associatie: nee, dit is niet een bral-reaktie van dronken of manisch persoon; dit is een uitgekiende strategie om de knuppel in het hoenderhok te gooien, het vuurtje op te porren, en te kijken hoe men reageert; vandaar de vele verschillende inhoudelijke punten, al dan niet serieus of satirisch, dat er altijd wel iemand hapt. Welaan Cor, ik heb je spelletje gezien, en ga verder op jou niet inhoudelijk reageren. Het zou de discussie vertroebelen, afleiden van waar het echt om gaat: hoe gaan we om met de zorg, de toenemende vraag daarin, en met onze dierbaren. De zorg die mijn 3 ouders/ pleegouder kregen, van professionals en van mij, was bij een van hen vanuit het verpleeghuis schandelijk ontoereikend, dus ik ken ook de slechte kanten. De zorg voor mijn pleegouder in een ander verpleeghuis was fantastisch goed, -dus het kàn wel. Dààr wil ik op focussen, niet op een ping-pong spelletje met al dan niet satirische verhaaltjes.
  Overigens: als een verpleeg/verzorg-huis die 4 uur verplicht stelt (en daarin, desnoods als pilot, vanuit het ministerie juridisch rugdekking krijgt) haken de onwillenden vanzelf af, en blijven de gemotiveerden over (dus ook plaats voor degenen die geen familie hebben of enkel ’n hulpbehoevende partner). Wat een weldaad zal dat zijn voor de bewoners & hun familie; wat had ik graag gezien voor mijn ouders/ pleegouder. Of voor mezelf tzt.

 6. Prettige vakantie allemaal ! Net weer even m’n ouders, schatten van mensen, afgeleverd bij De Vierstroom, want ik heb ook recht op vakantie. Vraagt dat zichzelf directrice noemende juf: ‘mag ik voor het geval nodig is uw vakantieadres?’ Ik zeg:’ik kijk wel uit, ik heb ook vakantie!’ “Maar ik weet helemaal niets van uw ouders” roept dat mens mij nog na, “wat deed uw vader bijvoorbeeld?” hoorde ik haar nog krijsen. ” Hij was vroeger goochelaar” kon ik haar nog toeschreeuwen en terwijl ik het parkeerterrein af reed (stoof) zag ik nog n e t hoe vader
  (kennelijk door de directrice bevraagd over z’n vroegere werk) z’n broek liet zakken.
  Dit is niet grappig bedoeld maar mooi meegenomen, vooral voor die gedienstige zorgslaven onder u, de werkers van dat type terreuroorden en de familie die vaak om de ‘lieve vrede’ hun mond houden !
  Prettige vakantie allemaal !

 7. Wat een gezagstrouwheid spreekt er toch uit de meeste bijdragen hieronder, ongelooflijk. Geen wonder dat instellingen als daar te Gouda eo het zo lang op middeleeuwse wijze uithouden: bij de gratie van het onderkruipend, laag betaald en gedienstig, zich laten uitzuigend personeel

 8. Er bestaat geen enkele wettelijke basis. Slechts een morele oproep is hier aan de orde. Dus ik kijk niet naar m’n ouders om in de Vierstroom, en over 30 jaar moet ik ‘voor straf’ lager op de wachtlijst van de Vierstroom ? Slechts een sociaal en moreel praatje van Yvonne van Gilzen van LOC zeggenschap in de zorg,die ik er ook nog over hoorde. Waarschijnlijk is dit een welhaast natuurlijk fenomeen: door de verder voortschrijding der secularisatie ( ontkerkelijking), de de laatste stuiptrekkingen van margepartijen CDA en CU. Ten slotte is het niet zo vreemd, deze ‘oproep tot hulp’ daar De Vierstroom gevestigd is in een overwegend traditioneel gebied waarin mensen elkaar in moreel opzicht en op veelal bekrompen wijze, de maat nemen. Trouwens, ik meldde me ooit eens aan als gezelschapsfamilielid voor 4 u / wk., dan was ik van die verplichting af. Weken later kreeg ik een briefje in de bus en men bedankte mij hartelijk maar vroeg mij tevens om niet meer te komen want iedere maal als ik was geweest nam de onrust en het Haldolgebruik onder de bewoners toe. Nu stap ik naar de rechter want ik zal en ik moet een omgangsregeling met mijn ouders in De Vierstroom !

 9. Harry 05 augustus 2012, 13:12:55
  Dat kun je misschien wel flikken met het boerenvolkje, waar iedereen op iedereen zit te letten. Dus die nonsense- eis ( familie verplicht meehelpen) zal in de Slolwijkpolder geen stof doen opwaaien. Anders wordt het als De Vierstroom z’n christelijk, op valse leest geschoeide naastenliefde- oproep richting mondige, recht-op-eisende stadsburger doet. U moet van goede huize komen wilt u deze onzinnige oproep verkopen aan hen. Dit soort proefballonnetjes, die kennen we al langer. Ik zou als ik u was eerder een pamflet publiek maken waarin de schandalige beloningen van topbestuurders aan de orde wordt gesteld en waarin het als kleuters behandelen van bewoners wordt tegengegaan; verzorgster van 17 tegen bewoonster van 89: “zullen wij eens even gaan rusten?” Godklere wat een ongelooflijk stompzinnig klimaat in die bejaardenterreur-huizen en welk een godsgruwelijk sfeertje in die oorden en wat een overmoedig gebrabbel kraamt deze woordvoerster van De Vierstroom uit. Ik zou gaarne publiek met haar in debat aan, ik brak figuurlijk deze familie- hulp-voorstellen af en zou van haar eisen om te vertellen waar ze de godsklere moed vandaal haalt te weten wat ( financ.) ‘goed is of niet goed is’ en waarom het type zorgmanagers wordt toegelaten tot ouderen en waarom je in godsnaam als oudere bent overgeleverd aan dit type ‘fruitfrisse'(over de houdbaarheidsdatum heen zijnde)
  zorgcentra.

 10. Wat een ongelooflijk godsgruwlijk aanmatigend toontje heeft die woordvoerster van dat zorgcentrum: bij niet meewerken denken we aan lager op de wachtlijst zetten” ongelooflijk stupide, waar oh waar, op welke wettelijke basis is dit gestoeld? En kom me nou niet aan met dat gezeur zoals ik al in het journaal zag: een zoon met z’n vader en die zemelden ‘ dat het een plicht is’ jezus, daaaaaaaaar gaaaaaat het helemaaaaal niet overrrrr! Het gaat over zorgcentra die eerst hun topmanagement met een paar ton voor noppes belonen( zoals onlangs te Gouda in een aanpalende instelling een halve crimineel Zorgpartners Midden Holland voor een paar ton lichter maakte en er daarna uitgeschopt werd. En betaal en behandel je personeel eens wat beter, stelletje amateurbestuurders. Mag ik ipv lager op de wachtlijst, hoger op uw euthanasielijst?

 11. nav. 3x Ellen; 2x Hans dd.3 aug: Ellen wat ben je verwijtend agressief, Hans wat ben je mild & menselijk, balsem voor de ziel. Wat jullie beìden zeggen is beìde waar, maar wat ’n verschil in toon! Ik weet wel wie ik liever aan mijn ziekbed krijg, en door wie ik liever tot het eind verzorgd wordt! Dan zelfs liever ietsje minder goede zorg, maar méér liefde. Overigens: naast parttime baan van 24u per week, heb ik 20 uur per WEEK ruim 12 jaar aaneen intensief zorg gegegeven, tot hun overlijden; aan huis, later mantelzorg. Soms op mijn tandvlees, misschien soms onvolkomen, maar met liefde! Vandaar mijn reactie dd 3 aug: wat is nu 4 uur per MAAND! idd moet verpleeg/verzorghuis zorgen voor goede zorg, scholing, arbeidsvoorwaarden, sfeer/ attitude, etc. Maar familie moet méér doen dan “pakketje” inleveren: hoe zou je zelf behandeld willen worden als jìj tzt in die situatie zou zitten? Behandel dan ook zo je hulpbehoevende familie! én de medewerkers! En probeer daarin mildheid te zoeken.

 12. Volgens de cijfers van het CBS zijn onze familiecontacten bijna 90% wekelijks (25+), jongeren (25-) besteden daarentegen minder dan 80% aan familie maar tot 97% aan vrienden.
  Nog interessanter zijn de kosten van de zorg, sinds 2007 zijn de huisartskosten met amper 10% toegenomen, ouderenzorg met 13% … echter, ziekenhuiszorg met 23%, gehandicaptenzorg 21%, welzijn algemeen 23% en jeugdzorg maar liefst met 34%. Zie cijfers CBS.
  Het fabeltje van dure ouderen blijft maar doorgaan … het zijn de managers en overheid die de zorg te duur maken.
  Jammer dat een aantal reagerenden dit voorstel zelfs steunen, je eigen levensstijl als norm voor anderen stellen is per definitie fout.

 13. Het is ontzettend fijn als familieleden aandacht hebben voor hun familie, op bezoek komen en activiteiten ondernemen. Het is helemaal geweldig als er mensen zijn die niet alleen hun ouder of grootouder hierbij betrekken, maar ook medebewoners. Ik vind het mooi om te zien dat mensen dit soms doen, dat ze soms met een aantal bewoners gaan wandelen of iets anders gaan doen. Je ziet bewoners hier ook van opknappen.
  Het is echter niet iets wat je kunt afdwingen, ik denk dat je dat ook niet moet willen. Het werkt niet om iemand verplicht iets leuks en gezelligs te laten doen.

 14. Wat mij een beetje stoort is het woordje verplicht…die mensen betalen al voor een totaalzorg, zij die het kunnen “afkopen” zullen meer betalen zodat er van het principe gelijke behandeling wordt afgeweken. Verder stoort het mij dat er van wordt uitgegaan dat die familie capabel zou zijn om die taken uit te voeren, met name TOEZICHT HOUDEN : ikzelf zal alvast niet de verantwoording dragen dat niet gediplomeerden toezicht houden onder mijn verantwoording. Ook met gediplomeerde mensen kan het voorkomen dat voorvallen faliekant aflopen laat staan met onbevoegden……als er een zaak van wordt gemaakt denk ik dat de verantwoordelijke verpleegkundige daar serieus de dupe van kan zijn (ik ken de wetgeving in Nederland niet maar neem aan dat deze gelijkaardig is als in België).
  Ten slotte is dit idee zo oud als de straat : wat is er verandert dat het nu wel zou werken? Er zijn meestal overal reeds een aantal familieleden die spontaan bijspringen, diegene die dat niet uit zichzelf doen hebben toch een reden om dat niet te doen : moeten zij dan gestraft worden? Bovendien zou het officieel maken van die hulp wel eens verstrekkende gevolgen kunnen hebben : vrijwilligers (of dwarsliggers : werknemers) hebben een aantal rechten die zij kunnen opeisen. Dit is een vorm van goedkope arbeidskrachten proberen vinden….die dan toch niet gratis zouden zijn.
  Ik heb de vraag reeds vele malen gesteld maar niemand wil er op antwoorden : er zijn blijkbaar geen grenzen aan wat men wil doen/organiseren om die mensen optimaal te verzorgen : is de tijd gekomen om toch grenzen vast te leggen?

 15. Als er sprake is van een indicatie om in een verpleeghuis te worden opgenomen, is de AWBZ van toepassing met alle regels die daarbij gelden. Deze verplichting staat daar niet in en is dus buiten wettelijk. Ik wacht de eerste procedure af die iemand met een indicatie buitensluit. Het antwoord weet ik al.

 16. het leuterverhaal over de AWBZ is al stuitend, omdat er een winst van 45 miljoen was en Vierstroom daarmee aan de top van de winstbehalers staat.Hoezo de zorg is onbetaalbaar? Als je zoveel geld over houdt, dan kun je extra personeel toch betalen? Het is dus een gewoon big businessverhaal van een overbetaalde manager, die er nog een aantal verzorgenden uit wil gooien en vrijwilligers wil hebben die niets kosten.De AWBZ schiet niet tekort, deze man deugt niet, dat is mijn conclusie.Familieleden doen vast genoeg, en die dat niet doen, die hebben daar een gegronde reden voor.Dus hij kan beter die 45 miljoen aan gaan spreken die hij als winst heeft.Daar kan een activiteiten begeleider jaren van betaald worden op elke afdeling.
  Ik hoop dat elk familielid van degene die onderaan de wachtlijst komt, omdat ze zich niet in laten delen in de dienstlijst, er een rechtszaak van maakt.

 17. In onze instelling wordt dit ook gevraagd en het is heerlijk voor onze bewoners dat er vele famileden zijn die een spel meedoen, een pannekoek bakken, gaan wandelen, het lopen wat opbouwen of gewoon tussen de bewoners gaan zitten breien en een kopje koffie zetten/glaasje schenken als verzorgende nog druk bezig is. Dat wordt bedoeld. Het stukje welzijn!!!
  Je wilt toch niet zo je vader/moeder droppen, je dan maandelijks een half uurtje laten zien. Het welzijn nl. hangt af van verzorgende èn familie.
  Ik weet dat er veel geld bovenin blijft hangen/maar wat dacht je dat al die nieuwbouw en commissies kosten.
  Maar op ons huis gaan we ervoor en voelen wij ons als verzorgenden niet uitgeknepen.

 18. Wanneer een persoon wordt opgenomen afspraken maken,met familie en het netwerk .en rekening houden met uitzonderingen,er zijn mensen alleen op de wereld!
  laten we niet vergeten dat er erg veel hulpverleners werken in de zorg ,ook veel jongen mensen ,die het uitstekend doen . allemaal goudhaantjes , die we HART nodig hebben

 19. Letterlijk uit de Stentor van vrijdag 3/8………
  “het is natuurlijk prima als familieleden een handje helpen,maar het verlenen van zorg is een vak” aldus Lilian Marijnissen, van ABVAkabo FNV. Een financiële noodzaak is er volgens haar ook niet. Uit onderzoek van de vakbond bleek dat in 2011 grote winsten zijn geboekt in de ouderenzorg. “met de winst van 47% (4,5 miljoen €) voerde zorginstelling Vierstroom zelfs de lijst van recordwinsten aan! De ouderenbond ANBO reageerde positief op het plan, maar volgens ABVAkabo FNV is voorzitter Liane den Haan (v.d. ANBO) vanaf september 2011 voorzitter van de Raad van Commissarissen van de Vierstroom.
  Gaat er nu bij iedereen een lampje branden? Bij mij een paar méér!

 20. Er zit iets kroms in de redenering.
  De professionals kunnen het niet langer waarmaken…
  (hebben ze dat voorheen dan wel gekund?)Dus..moet de familie dit doen..(..??)(die zijn dan de professionele “finishing touch”..??)
  Dan volgt algeheel onvermogen in de richting van kwaliteit van leven..als je geld geeft dan bevorder je kwaliteit van leven..ongelooflijk!
  Ik weet dat het SCP destijds ook zijn truc had.De kwaliteit van leven en geluk was doorslaggevend verbonden aan het hebben van een vaatwasmachine en een dvd..Niet aan belevingswereld..(…)
  Dit alles lijkt op de misvatting in het Daltononderwijs waarbij er van uitgegaan wordt dat slimme kinderen de beste onderwijzers zijn voor minder slimme kinderen..klopt ook niet..

 21. Een interessant initiatief maar zoals eerder genoemde argumenten wat mij betreft niet haalbaar. Mijn inziens is de kwaliteit van zorgverlening in de meeste huizen wel op maat. Misschien wordt de maatschappij en/of management wel te veeleisend en slaan ze hiermee door?

 22. Ik heb al mijn familieleden tot het eind verpleegd/verzorgd en nu ik niet meer kan zou ik dat af moeten kopen? Het gaat dus gewoon ordinair om geld.En van wie komen deze schone ideeën? Van de dik betaalde managers die niet een 10e van hun bewoners bij naam kennen. In de GGZ had een manager ook de moed om 1% van het salaris terug te vragen en gebruikte daarbij het woord solidariteit.Tja dat kun je dan wel doen als je zelf met 228.000 per jaar naar huis gaat.Dergelijke managers moeten ze gelijk eruit schoppen.Wie vader of moeder in een verpleeghuis heeft, komt er wel meer dan 4 u, maar hoeft zich niet door een manager in zijn dienstlijst op laten nemen.Laat hij zelf maar eens die uren koffie gaan schenken in de conversatie/eetzaal

 23. ”Wat is nou 4 uur per MAAND ?! Te triest voor woorden dat het kennelijk überhaupt nodig is dit verplicht te stellen! ”,zegt Ineke Aarts.
  Helemaal mee eens ,maar dat wil niet zeggen dat je onwilligen dan moet verplichten met een lang gezicht op bezoek te gaan.
  Hoe denkt men dit te gaan ci=ontroleren ,gaat de zorg uren tellen in een schriftje?

 24. gezien de reacktie’s hoef ik er niet veel meer aan toe te voegen,maar wat ik wel denk is dat familieleden al doen wat ze kunnen!!en echt niet beroerd zijn om een handje toe te steken.misschien aan ons de vraag of we de familieleden/vrijwilligers(sters) niet te veel over vragen om te helpen in een zorginstelling.
  maar dat er van de toplaag mensen afgehaald worden
  en dat daarvan in de plaats verzorgende igers aan genomen kunnen worden ik denk dat,dat veel belangrijker is!!!
  want het werken is in de zorg is een heel mooi vak
  waarbij je wel echt goede kennis nodig hebt.

 25. Jeroen van den Oever verdiende in 2011 206.560 euro, dus ruim boven de Balkenendenorm. Zie Actiz top 50 2011.
  Dat die man nog uitspraken durft te doen over de AWBZ die te kort schiet voor de kwaliteitseisen van de Vierstroom. Zolang zulke topsalarissen nog steeds ongestraft worden uitgedeeld zou ik als familielid wel heel kritisch naar dit soort maatregelen kijken.

 26. mmhh..even ter memorie..het ging in het argument er toch over dat de familie maar voor de kwaliteit van leven in het verpleeghuis diende te zorgen..?
  Dat is de stelling. Niet dat het goedkoper zou zijn..4 uur per patient per maand voor kwaliteit van leven in het verpleeghuis: verplicht of anders afkoopbaar(..?)
  Net zoiets als bij milieuvervuiling.die is ook afkoopbaar en gaat ook niet weg..
  de vraag is hoe hoog scoort dit verpleeghuis op kwaliteit van leven en wat moet familie dan doen(verplicht) om die kwaliteit te behouden rsp. te vergroten..
  Wat laat het personeel na zodat deze kwaliteit daalt..
  Anders gaat het weer eens om doodgewone ideologische kletskoek en moralisering van verhoudingen/relaties

 27. Ach…..met dit soort uitspraken en ideeen is het hetzelfde als met hoofdpijn; het gaat vanzelf wel weer over.
  In het licht van de verkiezingen is het heel hip om iets te vinden over de zorg, de vergrijzing en de betaalbaarheid daarvan.
  Zal ik even meedoen…………..premature dysmaturen < 28 weken niet meer behandelen; IVF niet meer vergoeden: Stoppen met bypasschirurgie...met pillen leef je immers net zo lang; Stoppen met vergoeden van behandeling van sportletsels; Stoppen met de behandeling van maligne hersentumoren.....; Stoppen met alles behandelen bij patienten > 80 jaar…etc etc etc
  Is dat de discussie die we willen…..
  Jeroen van de Oever ga je zitten schamen en verveel ons niet verder!

 28. Zorginstelling Vierstroom boekte vorig jaar een winst van 47 miljoen en stond aan de top van winstgevende organisaties.Het verhaal van de manager slaat dus nergens op net zo min als het verhaal over de”grijze golf die zoveel kost” humbug is.Het is gewoon ordinaire geldverdienerij en bejaarden zijn “big business” geworden voor de grootverdienende en op personeel bezuinigende managers. En dat de ANBO zogenaamd accoord zou zijn is óók al begrijpelijk.De voorzitter van de ANBO is ook voorzitter van de Raad van Bestuur van Vierstroom.
  Ik zou me door een manager niet laten indelen in de dienstlijst, zodat hij er nog wat meer personeel uit kan gaan gooien om nog meer winst te gaan maken. Dit is net zo slecht als het voorstel van de managers in de GGZ om 1% salaris in te leveren en dan ook nog het woord “solidaiteit” te gebruiken.Dat kun je als manager wel roepen met een salaris van 228.000 per jaar, niet?
  Het wordt tijd dat onze minister dáár een naar kijkt inplaats van te neuzelen over “of homeopathie wel geneest of niet”terwijl ze zich niet eens realiseert dat het grootste deel van onze medicatie ook niet geneest, alleen symptomen bestrijdt en zoveel bijwerkingen heeft ,dat daar weer andere chemische troep voor nodig is om dat weer te bestrijden.
  Onze gezondheidszorg moet op de schop en de dure managers eruit.Met meer mensen met hart voor hun werk op de werkvloer worden onze bejaarden eindelijk goed verzorgd inplaats van uitgeknepen om winstobjecten te zijn.Was net bij een 92 jarige op bezoek en die vroeg aan de verzorgster om iets.Antwoord: “ik zal proberen het te onthouden”. Hartelijk gefeliciteerd als je daarvan afhankelijk bent

 29. Ik kom nog even terug. Christel merkt terecht op dat niet alleen naar de ouderenzorg moet worden gekeken. in de zorg voor gehandicapten is dit principe ook toepasbaar.
  Ik wil vooral een compliment geven aan al die mantelzorgers/vrijwilligers die hier een beetje om moeten lachen. Omdat zij met liefde en respect vaak al veel en veel meer doen dat de Vierstroom vraagt.4 uur per maand, 1 uur per week. Het zou ons aller maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten zijn. Noem het voor mijn part een maatschappelijke dienstplicht. Ga eens langs in een verpleeghuis ook als er geen familie van je woont. Meldt je aan als vrijwilliger. Wedden dat je er een lekker gevoel an over houdt ?

 30. Het is niet anders. Door de ontgroening en de vergrijzing moeten wij straks meer mensen met een gemiddeld hogere zorgvraag gaan verzorgen met minder mensen. Een sneer naar het management of de overheid is wat mij betreft buiten de orde. Het citaat van de vakbond evenzeer.Wij betalen met z’n allen voor de zorg via premies en belastingen. Maar hebben we daarmee de zorg voor onze ouders en grootouders afgekocht ? Nee toch ? En de kosten van de zorg mogen niet meer stijgen vinden we met z’n allen. We hebben de keuze uit 3 alternatieven: Of alleen de geïndiceerde zorg en minder “wezlijn en welbevinden” of extra betalen of zelf de handen uit de mouwen steken. Misschien nog niet NU maar het is zeker de toekomst.
  Natuurlijk , er zijn cliënten van wie het sociaal netwerk zwak of zelfs afwezig is en zij mogen niet de dupe worden. Maar als we dat rechtvaardig kunnen oplossen oplossen zie ik alleen voordelen. En de vakbonden hoeven niet bang te zijn. Er verdwijnen geen arbeidsplaatsen. Deze maatregel is juist bedoeld om in te spelen op de tekorten op de arbeidsmarkt die over enige jaren gaan komen. Het is een bescheiden manier om de zorg betaalbaar en bemensbaar te houden.

 31. De overheid laat het op veel fronten afweten en houd zich niet aan de afspraken.Moet daarom de familie dit probleem op lossen? In sommige verpleeghuizen wordt er geen activiteits medewerker in gezet uit bezuiniging.Dit moet de familie verplicht gaan doen?? Terwijl zij werken en reizen in de week en in hun schaarse tijd verplicht dit moet doen? Vooral met gezinnen met kinderen wat door werken al veel blijft liggen.Dit mag niet gebeuren en staat nergens in de wet verplicht! Je bent dan een goedkoop arbeids kracht .Mijn antwoord is NEE.

 32. Wat is nou 4 uur per MAAND ?! Te triest voor woorden dat het kennelijk überhaupt nodig is dit verplicht te stellen! Zijn er echt mensen die nòg minder dan dat komen bij hun opgenomen familielid? En die dan niet meteen iets gezelligs doen voor/ met de anderen in de huiskamer? In wat voor land leven we? Waar is de menselijke maat? Wat een verpestte consumptie-verzorgingsmaatschappij, wat ’n ikke-ikke. Ja je mag dit van familie vragen. Net zo als een school/ kinderopvang van ouders betrokkenheid vraagt, eens meehelpen, ouderavonden. Behalve als de familie zelf hulpbehoevend is, of het al druk heeft met andere (mantel)zorg; dan moet je kijken wat wel haalbaar is. Idem bij verstoorde relaties/ ruzie.

 33. Ik wil niet alleen naar de ouderenzorg op dit moment kijken, maar ook in de toekomst daarbij ook naar de een tak als de gehandicaptensector. Nederland vergrijst en we steken onze kop in het zand door te denken dat we deze kwaliteit van zorg altijd kunnen behouden. Daarnaast heeft het Lenteakkoord ook maar weer laten zien dat we niet kunnen vertrouwen op afspraken met de regering.
  Ik vind het goed dat er naar alternatieven wordt gezocht om de kwaliteit op peil te houden; in het artikel staat dat het niet gaat om de verzorgtaken, maar om de zaken daarom heen. Daar werken we nu ook mee in de vorm van vrijwilligers, waarom zou familie dat niet kunnen? Ik vind dat we verwend zijn met verpleeg- en verzorgingstehuizen, beschermde wooncentra, instellingen voor( verstandelijk) gehandicapten etc., etc.; mensen die meer zorg nodig hebben, kunnen we daar onderbrengen, heel fijn, maar het ontslaat ons toch niet van een zorgplicht die je t.o.v. je familie hebt?

 34. Principe op zich uitstekend! maar de uitwerking zou meer situatiegebonden moeten zijn: het scheelt nogal als je hoogbejaard, er alleen voor staat, met kwalen en ongemak, kind noch kraai, afhankelijk van rolstoel-taxi, etc (incl. je dagelijkse eigen beslommeringen, boodschapjes, post, etc). Of dat je er samen voor staat met 4 kinderen & aangetrouwden, en 7 kleinkinderen, allen gezond & vitaal, om bij demente (groot)ouder bij te springen! Die laatsten moeten dan per persoon niet eens 1x per jaar (naast kerst /nieuwjaar /pasen/ verjaardag/ etc). Terwijl op de hoogbejaarde broze partner ALLES neerkomt! die zou juist zelf extra hulp moeten krijgen met een demente partner in verpleeghuis!

 35. Wat een bizar gedoe. Mensen zijn individuen. Dat geldt ook voor ouderen en hun familieleden. Je kunt familieleden op geen enkele wijze juridisch verplichten om hieraan mee te werken. En hoe is dit waanidee in de praktijk te brengen? Bijvoorbeeld wanneer de verstandhouding met de familie niet goed is? Of wanneer die familie aan de andere kant van het land woont? Of als het enige familielid een verdomd drukke baan heeft? En als die familieleden nou eens gewoon niet willen? Wat dan? Nee, dit is inderdaad een hellend vlak. Dit soort onzin dient onmiddellijk in de kiem gesmoord te worden.

 36. Interessant ,ook in het persbericht van de instelling zelf staat :
  ”Het gaat om ondersteuning bij het dagelijkse leven zoals het maken van een praatje, wandelen, spelletjes doen, voorlezen, piano spelen of even bij de groep blijven als de verzorgende met een medebewoner bezig is.”
  Dus”even bij de groep blijven als de verzorgende met een medebewoner bezig is”.
  Dit is dus duidelijk een taak van de zorg.
  Zie daar het hellende vlak waarop we zijn beland.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.