Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Verpleeghuisbewoner loopt weg zonder dat personeel het merkt’

Een op de vijf verpleeghuisbewoners vindt dat er te weinig verzorgenden zijn om kwalitatief goede zorg te geven. Hierbij komen schrijnende voorbeelden aan bod.
00000ANP-1000_25751173.jpg
Door het personeelstekort is er volgens de bewoners minder tijd voor persoonlijke aandacht. - Foto: ANP

Dit blijkt uit een analyse van ZorgkaartNederland, Een analyse van de waarderingen van verpleeghuizen op ZorgkaartNederland onderstreept dit. ZorgkaartNederland, de ervaringswebsite van Patiëntenfederatie NPCF. Op de site staan zo’n 47.500 recensies van verpleeghuizen, waarvan een belangrijk deel afkomstig is van interviews met bewoners vanuit Waardigheid & Trots. In 8.740 deze waarderingen (18,4 procent) wordt gesproken over personeelstekort in de zorginstellingen. Denk daarbij aan teksten als ‘er is te weinig personeel’, ‘ze komen handen tekort’ en ‘er zijn meer mensen op de vloer nodig’. Daarnaast komt uit 10 procent van de waarderingen naar voren dat de bewoners zich minder prettig voelen door veranderingen in het personeelsbestand. Regelmatig stappen verpleeghuizen over op tijdelijke krachten, die de plek van ervaren personeel innemen.

Weggelopen uit verpleeghuis

In de recensies komen ook zeer serieuze klachten voor. Zo blijkt een man tijdens een verblijf van twee weken bij een verpleeghuis te zijn weggelopen, zonder dat de verzorgenden dit doorhadden. Door het personeelstekort wisten ze niet waar hij was en door de hoge werkdruk hadden ze ook geen tijd om hier uitgebreid vragen van de familie over te beantwoorden. Hoe dit is afgelopen, is niet duidelijk.

Het personeelstekort in verpleeghuizen heeft volgens de reacties op ZorgkaartNederland 5 gevolgen: 

Bewoners moeten lang wachten op hulp            21,2%

Te weinig persoonlijke aandacht voor bewoners 20,4%

Slechte verzorging bewoners                                   16,8%

Te weinig personeel gedurende avond/nacht  10,8%

Slechte communicatie richting bewoners            9,2% 

Bezuinigingen geschrapt

Onlangs werd bekend dat de bezuinigingen van 500 miljoen euro op de verpleeg- en gehandicaptenzorg van tafel zijn. Dat zei staatssecretaris Van Rijn bij een bezoek aan een verpleeghuis. Van Rijn wil dat nu alle aandacht uitgaat naar ‘liefdevolle zorg en trotse medewerkers’ in verpleeghuizen, om op die manier de zorg voor onze ouderen verder te verbeteren. De bezuinigingen kunnen worden geschrapt doordat het kabinet 400 miljoen euro heeft gevonden in de begroting, aldus Van Rijn. Daarnaast zijn er nog financiële meevallers bij het ministerie van VWS waardoor de overige 100 miljoen kan worden geschrapt.

Ben jij als verzorgende vaak aan het racen tegen de klok? Met deze acht tips houd je meer tijd over voor je cliënt. Klik hier voor de tips

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.