Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleeghuisbewoners belachelijk gemaakt op Snapchat

Amerikaanse verzorgenden hebben diverse keren mensonterende foto’s van verpleeghuisbewoners gedeeld op Snapchat.
fotoo.jpg
Verzorgenden zouden onder andere foto's van ouderen onder de douche maken. - Foto: Fotolia

Het delen van intieme foto’s via social media lijkt een nieuwe manier van ouderenmishandeling te worden. De afgelopen twee jaar werden 22 zaken gevonden waarin mensonterende video’s en foto’s gedeeld werden via social media. Twee jaar ervoor waren dit 13 gevallen. Dit blijkt uit onderzoek door de website ProPublica, een website voor onderzoeksjournalistiek, meldt de Washington Post.

Broek op de enkels
In 16 van de gevallen werd er gebruik gemaakt van Snapchat. Dit is een toepassing voor het delen van foto’s en video’s die gebruikt kan worden op smartphones. Deze foto’s en video’s zijn een tot tien seconden zichtbaar, waarna ze verdwijnen. De gevallen waarbij social media wordt gebruikt door verzorgenden in verpleeghuizen om cliënten belachelijk te maken, zijn divers. Zo maakte een helpende in februari 2014 een Snapchat video van een bewoner die op een po zit, met haar broek op de enkels, terwijl ze zingt en lacht. Ook zijn er video’s naar buiten gekomen waarop zorgmedewerkers cliënten ‘I’m in love with the coco’ laten zingen (coco is straattaal voor cocaïne). De verzorgende zette hier het bijschrift: ‘Ik heb deze hoeren getraind’ bij. Op weer een andere video wordt een bewoonster van 97 met dementie met een stuk elastiek in haar gezicht getikt, terwijl de bewoonster ‘Niet doen, niet doen’, zegt.

Blote billen
In september 2015 bekende verzorgende Taylor Waller dat ze meerdere foto’s van de blote billen van een cliënt had gedeeld op Snapchat. Ze moest hiervoor drie dagen doorbrengen in de gevangenis. In een interview erkent ze een fout te hebben gemaakt, maar dat ze de foto’s niet met kwade intenties maakte, en dat de cliënt er zelf niks van merkte: ‘Het is veel te veel opgeblazen’, vertelt ze, ‘Het was maar een foto van haar kont. Dat doen zoveel mensen. Ik werd nu vijf jaar in de gezondheidszorg, iedereen maakt steeds foto’s van de bewoners. Ik ben niet de enige.’ Ook vindt ze dat er ergere dingen op de wereld zijn: ‘Verpleeghuizen hebben zo weinig personeel. Overal waar ik heb gewerkt, lagen bewoners urenlang in hun eigen urine. Ze werden als beesten behandeld. Ik snap dat foto’s nemen fout is, maar er zijn  veel ergere dingen die aangepakt moeten worden.’

Geen WhatsApp gebruiken
De misstanden kwamen nooit aan het licht omdat de zorginstelling hierachter kwam, altijd was het een van de betrokken zorgmedewerkers met wie de foto’s of video’s werden gedeeld, die uiteindelijk last van wroeging kreeg en de schuldige collega aanwees. In Nederland is social media onder verzorgenden en verpleegkundigen momenteel een actueel item, sinds de Autoriteit Persoonsgegevens tegenover het actualiteitenprogramma EenVandaag stelde dat verzorgenden en verpleegkundigen de berichtenapp WhatsApp niet mogen gebruiken voor het versturen van medische gegevens van de cliënt.

1 REACTIE

  1. In mijn ogen getuigt zulk gedrag door verzorgenden en verpleegkundigen van een slechte professionele houding…zo niet het ontbreken van een professionele houding!
    Je cliënten rekenen op je discretie en professionaliteit…of is het soms leuk om je letterlijk bloot te moeten stellen aan jan en alleman omdat je nu eenmaal niet alles meer zelf kan doen?! Social media heeft NIETS op de werkvloer te zoeken…dat doe je maar thuis!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.