Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

‘Verpleeghuizen werken onhygiënisch’

In vier op de tien verpleeg- en verzorgingshuizen wordt onhygiënisch gewerkt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond in 37 instellingen.
'Verpleeghuizen werken onhygiënisch'

Een aantal van de onderzochte verpleeghuizen blijkt smerig en onhygiënisch te zijn. De vloeren zouden plakken, er hangt een urinelucht en medicijnen zouden vaak over de datum zijn. ‘Bovendien is de handhygiëne slecht en gaan washandjes met ontlasting bij de gewone was,’ zo meldt de bond.

Verpleeghuizen onhygiënisch
Het onderzoek werd uitgevoerd door zeven hygiënisten die de zorginstellingen beoordeelden aan de hand van een checklist opgesteld in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).Van de bezochte verpleeghuizen scoren 15 een onvoldoende. Slechts drie verpleeghuizen halen een zeven of iets hoger, zo blijkt uit het onderzoek dat in mei in de Consumentengids verschijnt.

Inspectie verplicht
De Consumentenbond vindt dat hygiëne-inspecties verplicht moeten worden. ‘Het is verbazingwekkend dat verpleeghuizen niet verplicht zijn om onafhankelijk hygiëneonderzoek te laten uitvoeren. Kwetsbare bewoners verdienen een veilig en schoon thuis’, zegt directeur Bart Combée. ‘Het onderzoek laat zien dat het bedroevend gesteld is met de hygiëne en het goed is als de verpleeghuizen regelmatig een onderzoek laten uitvoeren. Zij kunnen daarvan leren en verbeteringen doorvoeren.’

Helpdesk infectiepreventie
ActiZ, organisatie voor zorgondernemers, noemt de bevindingen van de Consumentenbond zorgelijk. De organisatie heeft een helpdesk infectiepreventie en de organisatie heeft in samenwerking met een hygiënist een instrument ontwikkeld voor zelfdiagnose op gebied van infectiepreventie.

Leefbaarheid verpleeghuis
Wel is er volgens Actiz een spanningsveld omdat zorgorganisaties voortdurend de afweging moeten maken of het voorkomen van alle risico’s de kwaliteit van leven niet belemmert. ‘Zorgorganisaties moeten zorgen voor een balans tussen leefbaarheid en veiligheid. Een verpleeghuis is ook een plek waar mensen wonen en dat moet niet zo klinisch worden, dat bewoners zich er niet meer thuis kunnen voelen’, aldus ActiZ.

Consumentenbond / Actiz
Door: redactie Nursing

Op de hoogte blijven? Volg nursing.nl op Twitter!

10 REACTIES

 1. sorry ik wordt een beetje moe, van alle negatieve berichtgeving over de verpleeghuizen. Niet alles is het zelfde. Er zijn ook goede. Jammer dat wij zo negatief in het beeld blijven.
  bericht eens dat in het verpleeghuis met 4 mensen voor 31 bewoners gezorgd moet worden. dat de mensen die daar werken dit met hart en ziel doen. Dit is zo demotiverd. jammer

 2. Lees alle reacties
 3. Weer zo’n ramp onderzoek,heeft men daar wel geld en tijd voor? Mensen ,waar gaan we naar toe?De zorg wordt geheel uitgekleed door alle bezuinigingen.Waar eerder verpleegkundige werkten wordt het werk nu gedaan door helpende,die assistentie krijgen van de huishoudelijke dienst en /of keukenpersoneel.Ja,en graag in prive kleding want dat staat zo gezellig voor de PG-bewoner
  Hoe kunnen kwaliteit van zorg leveren als we met te weinig opgeleide mensen op de werkvloer staan?Voor de buitenstaander alweer een signaal dat je absoluut niet in een verzorgings/verpleeghuis moet zijn.Ik vind dit zo jammer,ik werk met veel plezier in een verpleeghuis en ja,daar zijn ook forse tekorten,we doen allemaal ons stinkende best om het voor de bewoners zo prettig mogelijk te maken,met alle tekorten in zorg en materialen en collega’s.Klagen helpt niet, de bezuiniging komt van hogerhand en zullen het hier dan ook mee moeten doen,hoe graag we ook anders willen.
  Dus graag positieve waardering voor deze beroepsgroep in nood,en dan kan er met meer mensen op de vloer gezorgd worden voor een schone leefomgeving van de bewoners

 4. geen wonder dat er zoveel mensen in de ziektewet lopen,als je plakt aan de vloer,bah,en dan de kleding,geen uniformen die je op 60 graden kan wassen nee das niet huiselijk,ge4woon je eigen kleren ,nou als ik dat moet dan haal ik wel een vodje uit de kast die ik met schilderen aan heb want ik doe zeker mijn gewone kleren niet aan ,he wat gezellig dat kleischalige wonen ,er komen nog veel meer verzorgenden in de ziektewet want het wordt ze gewoon opgedrongen omdat meneer van hogerhand dat lekker beslist heeft voor je ,je kan niet eens meer solliciteren op een baan die je leuk vind want dat is er straks niet meer

 5. Ik vind ook dat de mensen van de huishouding het schoonmaken veel beter kunnen ,ze zien het ook eerder en zijn daar veel handiger in,laat mij gewoon aan bed staan en derelijke ,ieder zijn vak,dat klein schalige wonen kost de gezondheidszorg de kop,niemand wil daar werken ,een enkeling daar gelaten,maar als ik moet koken denk ik dat de bezorgers van maaltijden regelmatig op de stoep staan want ik ben daar niet handig in,en vooral niet als de bewoners ook nog eens de aandacht vragen

 6. Ik vind koken / wassen / strijken / schoonmaken e.d. geen werk voor de verpleging.
  Dat soort werkzaamheden kunnen m.i. het beste door een keuken, schoonmaakdienst, linnenkamer e.d. gebeuren. Dan kunnen wij onze eigen werkzaamheden uitvoeren.
  Ik vindt het onbegrijpelijk waarom het ‘o zo heilige’ kleinschalig wonen goed opgeleid personeel ( VIGers / VPK,s ) zo inzet. Ik zou het een belediging vinden. Dat heeft niets met het vak ‘verpleging’ te maken.

 7. het kleinschalig wonen werd gepromeerd door de regering en bij ons ruikt het niet naar urine hoor slaapkamers worden elke dag gedweild sanitair 2 maal daags schoon gemaakt dit ook dankzij de verzorgende!wat wil men bewoners een woning aanbieden en alles zeer schoon gaat moeilijk met een huiskamerass die 3 uur per dag komt was 7 uur hoormaar bezuinigen bewoners moeten in die tijd ook ontbijt en koffie.men heeft erop gerekend dat familie ook zou komen helpen maar familie voelt daar niets voor dus nu doet de verzorgende naast de was de strijk en verzorging en koken ook nog schoonmaken dus klachten laat men dan gewoon zorgen voor meer geld zodat er meer schoonmaakuren ingezet kan worden!je leeft met 6 demente bewoners in een huisje ja natuurlijk plakt de vloer wel eens maar heeft men dat thuis ook niet als men met 6 personen daar woont????ik denk we doen het niet zo slecht hoor en we bootsen een thuissituatie na wat de opzet ook is!

 8. Er schort inderdaad heel wat aan de hygiene in verpleeghuizen. zelf ben ik werkzaam in een verpleeghuis en vandaag was ik op zoek naar het bekertje waar in we de trachea canule van mw in omspoelen en of even laten weken, bleek dat ze het terug in de keuken hadden gedaan waar uit andere bewoners uitdrinken. Ik heb mijn ongenoegen hier over geuit, men keek me aan alsof ik gek was.

 9. Tegenwoordig wordt er overal op bezuinigd!
  ActiZ zou hier vooral eens verder in moeten gaan
  onderzoeken, zodat er een goed beleid/algemeen protocol
  komt wat betreft werken in een schoon uniform en het hygienisch omgaan met jezelf en de client!
  PS ook in de krant van vandaag is hier aandacht aan besteed!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.