Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundig onderwijs sluit onvoldoende aan op praktijk

Het onderwijsprogramma van verpleegkundigen sluit onvoldoende aan op de dagelijkse praktijk. Dat blijkt uit landelijk onderzoek in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

De organisatie wil een beter samenspel tussen beroepsopleidingen en ziekenhuizen op regionaal niveau.

 

In het onderzoek, uitgevoerd in samenwerking met Calibris, staat de vraag ‘Over welke kennis en vaardigheden moeten beginnend verpleegkundigen beschikken om in een algemeen ziekenhuis te kunnen functioneren?’ centraal. Om deze te beantwoorden zijn onder andere verpleegkundigen, managers, afdelingshoofden en opleidingsfunctionarissen uit algemene ziekenhuizen geraadpleegd. Onderzoeksthema’s zijn de ontwikkelingen in het ziekenhuis, de kwaliteiten van de beginnend verpleegkundige en de wijze waarop zij worden opgeleid.

Verpleegkundig rekenen
Uit de resulaten blijkt dat er verbetering nodig is wat betreft de kennis die nodig is om verpleegkundige zorg te kunnen leveren. Vooral op het gebied van anatomie, fysiologie en pathologie en verpleegkundige rekenen lijken het benodigde niveau en het niveau van de beginnend verpleegkundige uit elkaar te groeien. Daarnaast kunnen de beginnend verpleegkundigen moeilijk verbanden leggen en zijn ze te weinig zelfsturend.

Beroepsopleiding
Het rapport concludeert ook dat ziekenhuizen zich sterk betrokken voelen bij het opleiden van verpleegkundigen. Dit geldt zowel voor het meebepalen van de inhoud als de uitvoering van delen van de verpleegkundige beroepsopleidingen op mbo- en hbo-niveau.

Samenwerken
Het beschrijven van de kennis en vaardigheden van beginnend verpleegkundigen is een eerste stap om ziekenhuizen te stimuleren een visie te formuleren voor de verpleegkundige opleidingen, legt Jaap Scholten uit. Hij is beleidsadviseur Kwaliteit en Arbeid van de NVZ en betrokken bij het onderzoek. De volgende stap is het realiseren van samenwerkingsverbanden tussen scholen en ziekenhuizen. ‘Er wordt al samengewerkt, maar het is de bedoeling dat ziekenhuizen nog meer in gesprek gaan met de opleidingen.’

 

Bron: Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.