Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundig specialist ggz blijft voorlopig hoofdbehandelaar

Verpleegkundig specialisten ggz mogen in ieder geval de komende 2 jaar hoofdbehandelaar zijn in zowel de generalistische als de specialistische ggz, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen niet.
Verpleegkundig specialist ggz blijft voorlopig hoofdbehandelaar
Foto: Lex van Lieshout / ANP

Dit staat in de overgangsregeling die minister Schippers van VWS voorstelt voor de periode tot en met 2015. In de kamerbrief Hoofdbehandelaarschap ggz noemt de minister in totaal 9 beroepsbeoefenaren die het hoofdbehandelaarschap op zich mogen nemen, naast de verpleegkundig specialist ggz zijn dit: psychiater, klinisch psycholoog, klinisch neuropsycholoog, psychotherapeut, specialist ouderengeneeskunde, verslavingsarts in profielregister KNMG, klinisch geriater en gz-psycholoog.

Schippers geeft de sector meer tijd om de taken en bevoegdheden van een hoofdbehandelaar te omschrijven. In 2016 moet er een definitieve norm zijn vastgelegd voor het hoofdbehandelaarschap. De minister zegt ‘vooralsnog’ te accepteren dat degene die de diagnose stelt een ander is dan de hoofdbehandelaar tijdens de behandeling. Zij wil nauwlettend volgen wat dit betekent voor de tevredenheid van de patiënt, de kwaliteit van de zorg, de kosten en de administratieve lasten.

De minister omschrijft ook wat de verantwoordelijkheden zijn van de hoofdbehandelaar. Hierbij neemt zij de verantwoordelijkheden over die de veldpartijen (waaronder V&VN) al eerder hebben omschreven. Minister Schippers heeft besloten om de normen duidelijker te omschrijven onder andere naar aanleiding van de Europsyche-casus. Hierin bleek dat andere – minder of niet-gekwalificeerde – hulpverleners de feitelijke zorg verleenden, terwijl er formeel een andere hoofdbehandelaar was.

V&VN-voorzitter Henk Bakker is blij met de brief van de minister: ‘Dit geeft zorgverleners en cliënten veel meer duidelijkheid en draagt bij aan transparantie en maakt zorg op maat mogelijk. Het is tegelijk een bevestiging van de positie van de verpleegkundig specialist in de ggz. Een historisch moment.’ In de lijst van zorgverleners die hoofdbehandelaar mogen zijn, ontbreken de sociaal psychiatrisch verpleegkundigen. ‘V&VN blijft zich ervoor inzetten dat ook deze groep verpleegkundigen met een eigen rol in de ggz, als hoofdbehandelaar erkend wordt’, zo kondigt de beroepsvereniging aan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.