Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Verpleegkundig Specialist nu officieel beroep

Nederland heeft er een nieuwe zorgprofessional bij: de verpleegkundig specialist met een erkende, wettelijk beschermde titel.
Verpleegkundig Specialist nu officieel beroep

Een verpleegkundig specialist is een verpleegkundige met een erkende, specifieke masteropleiding en ervaring op het niveau van expert, die individueel en zelfstandig patiënten behandelt. Op 26 maart 2009 heet minister Klink de eerste verpleegkundig specialisten in Nederland welkom op het ministerie van VWS.

Behandelrelatie
Verpleegkundig specialisten staan met één been in de verpleegkundige en met het andere in de medische wereld. Naast de vier hoofdtaken van een verpleegkundige – het bevorderen van gezondheid, het voorkomen van ziekten, het herstellen van gezondheid en het verlichten van het lijden – richt een verpleegkundig specialist zich op de ziekte zelf, binnen het eigen deskundigheidsgebied. Een verpleegkundig specialist heeft een behandelrelatie met patiënten, is verantwoordelijk voor de werkzaamheden die zij daarbinnen verricht en legt indien nodig verantwoording af aan collega’s, artsen en leidinggevenden.

Vier verpleegkundig specialismen
Minister Klink heeft de volgende verpleegkundig specialismen erkend:
– Preventieve zorg bij somatische aandoeningen 
– Acute zorg bij somatische aandoeningen 
– Intensieve zorg bij somatische aandoeningen 
– Chronische zorg bij somatische aandoeningen

Achtergrond
De afgelopen jaren kregen artsen steeds minder tijd voor de patiënt, door de groeiende vraag naar medische zorg. Daarom hebben verpleegkundigen (veelal nurse practitioners) taken van artsen overgenomen. Deze herschikking van taken biedt verpleegkundigen nieuw loopbaanperspectief. Om bij een groeiende vraag aan zorg de kosten in de hand te houden en de kwaliteit van zorg verder te verbeteren, bleek het noodzakelijk om cure en care meer op elkaar af te stemmen. Daardoor ontstond de functie Verpleegkundig Specialist.

Hoe werkt het?
Je komt in aanmerking voor inschrijving in het Register Verpleegkundig Specialisten, wanneer je voldoet aan de competenties uit het Competentieprofiel Verpleegkundig Specialist. De opleiding Master Advanced Nursing Practice (nurse practitioner) beoordeelt of je inderdaad voldoet aan die competenties en geven het bewijs af dat je over de noodzakelijke competenties beschikt. Met dit bewijs én het getuigschrift van de opleiding, kun je je laten registreren.

Meer informatie vind je op de website www.verpleegkundigspecialismen.nl.

6 REACTIES

 1. Als Bachelor in de Verpleegkunde , zou ik mij graag specialiseren in de opleiding tot ” Verpleegkundig Pijnspecialist”
  Graag had ik hieromtrent een zo volledig mogelijk info-pakket ontvangen.

  Alvast dank ik U voor de welwillende aandacht en bereidwillige medewerking.
  Ik teken met achtingsvolle groeten,

  André Van Dooren
  Bachelor i/d Verpleegkunde
  Kloosterstraat 10
  3360 Korbeek-Lo
  Tel: 016: 46 16 16
  Gsm: 0479/ 21 58 62
  Mail: Andre.VanDooren@telenet.be

 2. Lees alle reacties
 3. Beste F. de Mol
  Sinds 26 maart 2009 kunnen verpleegkundigen die aan de criteria voldoen zich laten registreren tot verpleegkundig specialist in één van de vier deelgebieden (acute zorg, chronische zorg, preventieve zorg of intensieve zorg – bij somatische aandoeningen)(Staatscourant nr 1877, 6 feb. 2009).
  Uw waardevolle specialisatie tot geregistreerd diabetesverpleegkundige maakt u echter nog geen verpleegkundig specialist in één van deze deelgebieden zoals bedoeld in artikel 14 van de wet BIG. Het kan natuurlijk zo zijn dat u zich op basis van eerder verworven competenties kunt laten registreren. U dient hiervoor echter een procure te volgen waarbij uw eerder verworven competenties worden getoetst. Op de website http://www.verpleegkundigspecialismen.nl vind u informatie over deze procedure. Het staat u overigens op basis van uw huidige competenties vrij uzelf geregistreerd of gespecialiseerd diabetesverpleegkundige te noemen. Ik gun u daarbij een passende waardering. U mag zonder registratie echter geen wettelijk beschermde titel voeren.
  Tot slot zal het niet de titel zijn die leidt tot een aangename inschaling, maar de functie, die door de verpleegkundig specialist wordt uitgeoefend.
  In de praktijk blijkt er nog al wat verwarring te bestaan tussen een specialisatie die na het basisberoep -ex wet BIG artikel 3 – is gekozen (b.v. oncologie vpk, diabetes vpk, IC verpleegkudige etc.) en het thans wettelijk verankerde verpleegkundig specialisme. Op de genoemde website wordt uitgebreid ingegaan op veel voorkomende vragen rond dit thema.

 4. Beste F,
  Dat ligt eerlijk gezegd aan je gevolgde opl. Want om ingeschaald te worden als verplk. spec. moet je wel een masteropl. hebben gevolgd. Als dat zo is val je volgens de nieuwe wet straks onder art. 14 maar als je een bachelor opl. heb gevolgd val je net als alle andere verpleegkundigen (zowel niveau 4 als 5) onder art. 2. En blijft alles bij het oude.
  Gr. B.

 5. Bij deze wilde ik reageren op uw artikel.
  Sinds 2000 ben ik titel geregistreerd diabetes verpleegkundige,aangesloten bij onze vakvereniging EADV, en zie nog steeds NIET de echte waardereing die onze specialisatie met zich mee brengt.Wij hebben moeten strijden voor een hogere inschaling wb ons salaris,laten dagelijks zien wat onze kwaliteiten zijn, maar door de opkomst van de POH, in de 1 lijn, met aandachtspunt diabetes, lijken wij wederom niet gewaardeerd te worden in onze funktie als specialist!. Alles is een geldelijke kwestie , en wederom wordt er weer op kwaliteit bezuinigd. Krijgen wij via deze weg nu wel onze erkenning en is er overleg met onze vakvereniging??

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.