Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundige bepaalt valrisico ouderen snel

Verpleegkundigen in de thuiszorg kunnen voortaan met drie simpele vragen het risico op vallen bij ouderen vaststellen. Een analyse moet vervolgens helpen bij de preventie.

Consument en Veiligheid, V&VN en NVvPO (praktijkondersteuners) hebben samen de Valanalyse ontwikkeld. Deze bestaat uit een snelle valrisicotest, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar de risico’s op vallen bij individuele thuiswonende ouderen.

 

Risicofactoren
Als na de valrisicotest blijkt dat een oudere een verhoogd valrisico heeft, kan de verpleegkundige een uitgebreide valanalyse maken. Problemen met mobiliteit, angst om te vallen, visusproblemen, medicatiegebruik en duizeligheid: alle factoren die risicoverhogend zijn, worden getoetst en onderzocht. Praktische tips en mogelijkheden voor doorverwijzing helpen de verpleegkundige bij de verdere preventie.

 

Valangst
De Valanalyse is gebaseerd op bestaande modellen en tests voor valpreventie. De drie vragen uit de risicotest zijn gaan over bestaande mobiliteitsproblemen, eerdere valervaringen in het afgelopen jaar en over valangst. De Valanalyse is te bestellen via Consument en Veiligheid.

 

Bron: Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.