Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Verpleegkundige berispt na fatale afloop experimentele zorg

Het Tuchtcollege in Den Haag heeft een verpleegkundige berispt omdat een cliënte overleed na de verpleegkundige had geprobeerd met een doucheslang de ontlasting op te wekken. De verpleegkundige werd eerder al strafrechtelijk vervolgd.
Verpleegkundige berispt na fatale afloop experimentele zorg

De 42-jarige hbo-verpleegkundige was al enkele jaren werkzaam in een instelling voor verstandelijk gehandicapten en had een goede band met de ernstig verstandelijk gehandicapte vrouw (55). De vrouw was urineincontinent, kreeg Movicolon en gebruikte Ascal. Omdat op de noodlottige ochtend de ontlasting van de cliënte niet op gang kwam, begon de verpleegkundige – geheel buiten de protocollen om – met de toepassing van een zelf ontwikkelde manier om de ontlasting op gang te brengen. Zij hield de doucheslang zonder kop aan het uiteinde vast en duwde deze met lichte druk tegen de anus van de cliënt waardoor – met normale waterkracht – water in/tegen de anus spoot met als gevolg dat de ontlasting op gang kwam. Deze methode had de verpleegkundige al twee keer bij een andere cliënt uitgevoerd, één keer eerder bij deze cliënte. Later bleek dat er een bloeding is ontstaan door een ruptuur in de vaginawand, waarschijnlijk veroorzaakt door een forse krachtsinwerking van de doucheslang. De cliënte werd op 12 juli 2009 hevig bloedend in bed aangetroffen en stierf enkele uren later.

Dood door schuld
Tegen de verpleegkundige werd vorig jaar in de Haagse rechtbank een jaar gevangenisstraf geëist. Uiteindelijk kreeg ze in hoger beroep een taakstraf, wegens dood door schuld. Ook werd ze ontslagen in de instelling waar ze werkte, zonder recht op een uitkering. Bij het Tuchtcollege komt ze er vanaf met een berisping, mede omdat de verpleegkundige blijk heeft gegeven van zelfinzicht, haar werkattitude heeft aangepast en haar huidige werkgever op de hoogte is van wat er is gebeurd. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat de aandacht en zorg voor het personeel vanuit de organisatie beter had gekund. Zo werden er al jarenlang geen functioneringsgesprekken meer gevoerd.

Leidinggevende geschorst
De leidinggevende van de vrouw, destijds aan de slag als vervangend avond- en weekendhoofd – krijgt een schorsing van 6 maanden opgelegd. Hem wordt verweten in ernstige mate tekort te hebben geschoten in zijn functie van verpleegkundig weekendhoofd en leidinggevende toen zijn hulp werd ingeroepen. Hij heeft bevooroordeeld gereageerd op het paniektelefoontje van de eerdergenoemde verpleegkundige, heeft de cliënte niet adequaat onderzocht en haar achtergelaten in handen van onvoldoende opgeleid personeel zonder voldoende instructies. Ook had hij een MIP-melding achterwege gelaten en onvoldoende over het voorval gerapporteerd. Op dit moment is de leidinggevende niet in de zorgsector werkzaam, alleen als docent verpleegkunde.

> Bekijk hier de volledige uitspraak van het Tuchtcollege over de verpleegkundige
> Bekijk hier de volledige uitspraak van het Tuchtcollege over haar leidinggevende

Centraal Tuchtcollege van de Gezondheidszorg
Door: redactie Nursing, Nienke Berends

Richtlijnen en protocollen
Op deze pagina proberen we de laatste richtlijnen voor je bij te houden. Heb je een tip? Mail marloes.oelen@reedbusiness.nl
Ga naar de pagina verpleegkundige richtlijnen en protocollen

Nursing experts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan. Paul, Annelies en Henri zijn ieder op hun eigen vakgebied experts. Iedere zes weken plaatsen zij een nieuwe vakinhoudelijke blog over hun werk. Zo blijf je bij!
Ga naar de Nursing Experts


Leren en loopbaan
In de sectie Leren en Loopbaan lees je de leukste artikelen over je carrière, salaris, onderhandelen werken in de nacht en agressie.
Lees meer.

10 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Verplegen/ verzorgen is: ” Team work”. Ik werk als ziekenverzorger in een streekziekenhuis, waar voornamelijk MDL en Cardiopatienten worden opgenomen.
  Zelfs wanneer een patient aan mij om Paracetamol vraagt en zij heeft geen medicijnbon, vraag ik dat aan een arts of leidinggevende. Ik vraag mij af, of de HBO- verpleegkundige zo zou handelen, wanneer de patient niet verstandelijk gehandicapt was. Ik heb wel met haar te doen, want nu moet zij voor de rest van haar leven, dit afschuwelijk gebeuren, met zich “meedragen”.

 3. Heb de uitspraak gelezen. Een aaneenschakeling van slechte beoordelingen en tunnelvisie. Eerste gedachte is ‘het valt wel mee’ en alle observaties worden vervolgens in dat licht gezien. De bebloede matjes, ‘er zal wel urine bij zitten’. Toen alles al op shock wees niet meteen ambulance bellen maar de huisarts. Het is niet best allemaal. Die scheur van zeven cm is natuurlijk niet van buitenaf ontstaan, die slang heeft in de vagina van die vrouw gezeten, kan bijna niet anders. Wellicht zat er al een klein wondje dat door de kracht is opengescheurd. Hoe dan ook, waar gewerkt wordt worden fouten gemaakt, en voor verpleegkundigen geldt dat een flinke fout vaak ernstige gevolgen heeft. Misschien is het niet helemaal eerlijk om een carrière, een leven, af te rekenen op een ochtend vol missers. Ik ben het daarom eens met het oordeel van de rechtbank en de tuchtraad. Dat een school deze meneer, na boetedoening, een nieuwe kans heeft geboden siert de werkgever. Wellicht dat deze ervaring hem een betere docent maakt.

 4. Wie zonder zonde is ….
  Ik vraag me wel af of onderstaande reageerders uberhaupt beide uitspraken hebben gelezen.
  Experimentele zorg gaat wat mij betreft erg ver, water rectaal ingebracht, met of zonder zeep, is al een langer bestaande methode om ontlasting te mobiliseren. Het direct gebruik van doucheslang is nieuw …

 5. citaat: Op dit moment is de leidinggevende niet in de zorgsector werkzaam, alleen als docent verpleegkunde.
  Iemand anders die dit ook zeer zorgwekkend vind? Het mag wel een plotseling enorm goed zelfinzicht zijn geweest dat dit handelen alleen maar is berispt.

 6. Inderdaad buitengewoon dat, helemaal een HBO verpleegkundige, zelf een behandeling verzint. Dat terwijl al die wetenschappelijke onderzoeken over zo’n beetje alles wat je maar kunt bedenken, slechts een paar muisklikken weg zijn. Onvoorstelbaar en zeer onprofessioneel.

 7. Ongelofelijk om zo te werk te gaan, om zelf te bedenken om een doucheslag tegen de anus te houden en water in te spuiten…. Als iemand dan uiteindelijk overlijd aan een ruptuur in de vaginawand dan is dat geen kleine ruptuur geweest….. Dat zo’n iemand gewoon weer aan het werk is…. Wordt nu vast goed op gelet. En diegene zal ook niet snel zelf weer iets bedenken en uitvoeren. Het zal ook vreselijk voor diegene zijn om te weten dat door zijn/haar handelen iemand is overleden.
  Ook jammer dat de organisatie te wensen over liet.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.