Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Verpleegkundige berispt om medicatiefout

Een thuiszorgverpleegkundige is berispt om het niet checken van medicatie, het negeren van een waarschuwing van een mantelzorger en onvoldoende bijscholing wat betreft medicatiebeleid.
Verpleegkundige berispt om medicatiefout
Foto: Arno Massee

Dat heeft het Regionaal Tuchtcollege in Zwolle vorige week besloten.

Op een zaterdag in maart 2013 moest de verpleegkundige steunkousen aantrekken bij een cliënt. Hij vergiste zich in het huisnummer en ging in plaats daarvan naar een andere cliënt voor diabeteszorg. Daar was ook de broer aanwezig, die tevens echtgenoot was van de cliënt die steunkouszorg kreeg. Hij wees de verpleegkundige erop dat er in de ochtend al insuline was toegediend. Dit stond ook afgetekend in het dossier. De verpleegkundige controleerde dit echter niet en diende nog een keer insuline toe. Ook ging hij niet meer naar de andere cliënt voor de steunkousen.

Geschorst

Een collega merkte de fout op en de verpleegkundige werd korte tijd geschorst wegens onzorgvuldig handelen. Enkele weken later vergat de verpleegkundige bij een andere cliënt een injectie met bloedverdunner te injecteren. Naar aanleiding daarvan werd hij per april 2013 ontslagen. Ondertussen had de Inspectie voor de Gezondheidszorg al een onderzoek ingesteld en diende een klacht in bij de tuchtrechter.

Oordeel tuchtrechter

Het tuchtcollege oordeelt dat het handelen van de verpleegkundige verwijtbaar en laakbaar is. De verpleegkundige heeft voor het injecteren van risicovolle medicatie onvoldoende gecheckt of hij die medicatie bij deze cliënt moest toedienen. Ook heeft hij de waarschuwing van een mantelzorger niet serieus genomen, waardoor een andere cliënt niet de geplande zorg heeft gekregen. Tijdens de zitting blijkt dat de verpleegkundige onvoldoende op de hoogte was van het medicatiebeleid van de thuiszorginstelling.

Berisping
Bij een berisping mag de verpleegkundige het beroep blijven uitoefenen en is de zaak daarna in principe afgedaan. Ze hoeft de maatregel niet te melden bij een sollicitatie of aan een volgende werkgever.

Reactie verpleegkundige

De verpleegkundige realiseert zich dat hij een ernstige fout heeft gemaakt. Hij geeft tijdens de zitting aan dat hij destijds acute klachten van reuma en diabetes had, chronisch moe was en op die bewuste dag niet had moeten werken. Momenteel werkt hij op oproepbasis enkele uren per week, waarbij hij geen diabeteszorg onder zijn hoede heeft. Naar eigen zeggen is hij kritischer en zorgvuldiger bij het bestuderen van de route en zijn werk. Ook volgt hij bijscholing wat betreft medicatiebeleid met behulp van internet en publicaties.

2 REACTIES

  1. Zo’n fout hoeft nergens gemaakt te worden. Maak er als verpleegkundige een gewoonte van om voordat je zorg verleend in het zorgdossier te kijken en bij twijfel (cliënt of mantelzorger zegt dat bepaalde medicatie is gegeven, maar het staat niet afgetekend) dan bel je een rondje collega’s om te checken of en door wie het gedaan is.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.