De verpleegkundige werkte op de klinische afdeling van een instelling voor verslavingszorg, toen daar een cliënt werd opgenomen met een alcoholverslaving. De cliënt had daarnaast een persoonlijkheidsstoornis met afhankelijke, vermijdende en borderlinetrekken, meldt het rapport van het Tuchtcollege.
Van knuffelen tot seks
Ongeveer een week na de opname werd de verpleegkundige verliefd op de cliënt. Er ontstond persoonlijk contact, via Whatsapp en fysiek. Het fysieke contact ging van knuffelen en handen vasthouden tot zoenen en seks. Ook nadat de cliënt na ongeveer 3 weken werd ontslagen, duurde de relatie tussen de verpleegkundige en de cliënt voort.
Terugval in drankgebruik
De verpleegkundige heeft de relatie een aantal keer verbroken en weer gestart. In die periode is de cliënt 3 keer met spoed opgenomen omdat hij een terugval had en weer excessief dronk.
Ontslag
Pas toen iemand uit het netwerk van de cliënt melding maakte over de relatie bij de zorginstelling , gaven zowel de cliënt als de verpleegkundige toe dat dit speelde. De verpleegkundige werd direct op non-actief gesteld en later ontslagen, en de relatie stopte. De instelling onderzocht de situatie en meldde de relatie bij de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De Inspectie diende een klacht in bij het Tuchtcollege.
Milde maatregel
Het Tuchtcollege concludeert dat de verpleegkundige de professionele grenzen zwaar heeft overtreden. Toch legt het College de verpleegkundige een relatief milde maatregel op. De reden daarvoor is dat de verpleegkundige erkent dat ze ernstig de fout in is gegaan, de volledige verantwoordelijkheid neemt voor het gebeurde en blijk heeft gegeven van zelf-reflecterend vermogen.
Herhaling voorkomen
Nadat de relatie aan het licht kwam heeft de verpleegkundige een aantal stappen gezet om herhaling te voorkomen. Ze heeft zich laten behandelen door een psycholoog. Ze heeft een werkomgeving gezocht waarbij ze minder direct patiëntencontact heeft en heeft haar leidinggevende op haar nieuwe werk geïnformeerd over het gebeurde. Elke maand neemt ze deel aan intervisie en elke twee maanden heeft ze een evaluatiegesprek over het thema afstand en nabijheid. Haar huidige werkgever is tevreden over haar functioneren.
Berisping
Het Regionaal Tuchtcollege oordeelt dat de klacht van IGJ gegrond is, maar ook dat de verpleegkundige inzicht heeft getoond in haar fout en dat het risico op herhaling gering is. Daarom geeft het College de verpleegkundige een berisping.
Andere gevallen worden zwaarder bestraft, in deze casus is de verpleegkundige een vrouw,die bovendien slim genoeg is om precies te doen wat van haar gevraagd word. Reflecteren,berouw tonen jaja.