Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleegkundige berispt voor grensoverschrijdend ’troosten’ van cliënten

Het Regionaal Tuchtcollege berispte op 21 november een verpleegkundige. Hij heeft bij het ‘troosten’ van cliënten in de thuiszorg grenzen overschreden.
Stock.adobe.com

Twee cliënten van een thuiszorgorganisatie dienden een klacht in over een mannelijke verpleegkundige. Zij verwijten hem dat hij hen onnodig en ongewenst intiem heeft aangeraakt en seksueel getinte opmerkingen heeft gemaakt.

Troostende kus

De verpleegkundige geeft bepaalde handelingen uit de klachten van de cliënten toe. Zo heeft hij een cliënte op het hoofd gekust en (volgens hem onbedoeld) richting de mond. Ook leunde hij op de benen van een cliënte. Volgens de verpleegkundige was dit alles puur troostend en steunend bedoeld.

Hand onder t-shirt

De verpleegkundige ontkent de meer seksueel getinte daden waar de cliënten klachten over indienden. Het ging dan bijvoorbeeld om een hand onder het t-shirt van een cliënte in de buurt van de borsten, het t-shirt van een cliënte strak trekken rond haar borsten en een opmerking over het aan- en uittrekken van een jurk in het bijzijn van de verpleegkundige.

Grensoverschrijdend

Omdat de verpleegkundige de meer seksueel getinte daden ontkent, stelt het Regionaal Tuchtcollege dat het zijn woord tegenover dat van de cliënten is en dat het college hier geen uitspraken over kan doen. Wel vindt het Tuchtcollege dat de ‘troostende’ handelingen niet passen bij de beroepscode van verpleegkundigen en verzorgenden. Het college oordeelt dat het gaat om grensoverschrijdend gedrag en legt de verpleegkundige een berisping op.

Gewaarschuwd man

Het tuchtcollege merkt tenslotte op dat de verpleegkundige al een aantal keer eerder beschuldigd is van seksueel grensoverschrijdend gedrag. En dat de verpleegkundige, of de beschuldigingen kloppen of niet, een gewaarschuwd man zou moeten zijn en extra voorzichtig zou moeten zijn met intimiteiten in een zorgrelatie.

Lees ook de volledige uitspraak van het Regionaal Tuchtcollege.

1 REACTIE

  1. Moet ik me nu zorgen gaan maken? En mijn collega’s ook?
    Wat is wel of niet grensoverschrijdend gedrag en waar ligt die grens dan? En hoe ziet het grijze gebied daartussen eruit??
    Als verpleegkundige -en ook verzorgende- ben je, mede door de onduidelijkheid over waar die grens ligt, in principe vogelvrij. Iedereen kan je beschuldigen van grensoverschrijdend gedrag en dan maar uitzoeken of dat zo is. En dat is dus een hele klus, terwijl je wel aangeschoten rond loopt.
    Ik pleit ervoor om daar waar het niet duidelijk is of de grens is overschreden of waar een verschil van interpretatie plaats vindt de verpleegkundige te beschermen tegen aangiftes van dergelijke aard, totdat duidelijk komt vast te staan wat er gebeurd is.
    PS. Dit zou ook voor politiemensen op moeten gaan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.